2024-07-01 141 浏览
今日去咗中環最多遊客打卡的一條街食法國餐,呢條街就是都爹利街,很多遊客都慕名而來打卡全因為四支煤氣燈和一條花崗石樓梯。這間法國餐廳就位於這條樓梯之上,餐廳入口設計已很有法式風味,有點陶醉於法國情懷裡。這間法國餐廳平日lunch唔算貴,只是$398就有3道菜重包埋杯咖啡。🍞 首先來一籃法式麵包和薄脆片,麵包夠晒新鮮熱辣辣,而我就較為鍾意食薄脆片,薄脆片香脆可口,而且麵包和脆片仲可以添加。我就加了一份薄脆片,上枱非常熱辣辣。🍴 Hamachi Tartare一片片的油甘魚砌成圓型,再混入一片片的青蘋果,上面再加上牛油果醬汁和檸檬雪葩,既帶來口感上的層次感和立體感,又不失清爽。🍴Crab Cake & crisp soft shell crab with herb salad蟹肉餅外層的酥脆和內層嫩滑的蟹肉形成鮮明的對比,口感外脆內軟,味道一流。而香炸軟殼蟹的口感同樣鮮美,配埋個蔬菜沙律絕對可以解膩。🍽️ Fettucine, asparagus, baby onion, pesto, pine nutsQ彈的意大利麵混入香濃的羅勒醬再配埋辛辣嘅小洋蔥,蒜蓉和松子,整體口感相當豐富,而且每條麵

🍴 Hamachi Tartare

Q彈的意大利麵混入香濃的羅勒醬再配埋辛辣嘅小洋蔥,蒜蓉和松子,整體口感相當豐富,而且每條麵條都能掛汁。

🍽️ Sea bass, scampi tails, baby spinach, caviar chives cream sauce
煎香了魚皮十分香脆可口,而鱸魚的魚肉極之嫩滑彈牙,配埋魚子奶油醬汁,既有魚子的咸鮮又有奶油的香滑感,絕對係perfect match。

🍰 Tiramisu
口感香醇濃郁、甜而不膩、層次豐富,而且呢間嘅tiramisu跟別的餐廳不同,裡面還加入了粟子粒粒,令口感更加豐富。

2024-06-29