2018-06-13
作為一個拉麵痴,聽聞有米芝蓮推介嘅日本拉麵店,冇理由唔去試吓。嚟到銅鑼灣加路連山道嘅拉麵Jo, 推開拉門,真係舖仔細细,座位唔多,不過反而有喺日本小麵館食拉麵嘅感覺。攞起餐牌,選擇唔算多,咁樣反而好,其實專心一致做好一樣食物,好過花巧百出,冇樣做得好。要試出真味,我就揀最 basic嗰款,清清哋嘅豚骨湯麵,而同行友人就選咗期間限定嘅炙燒麵豉沾麵;另外仲叫多一個小食蔥花牛舌。湯麵、沾麵两款叫齊,睇吓係咪傳聞中咁出色。呢度叫麵有個特色,就係可以隨個人喜好追加配菜。等咗一陣,豚骨拉麵同蔥花牛舌齊齊上枱。我已經急不及待,先呷一口豚骨湯。入口清冽鮮甜,真係同其他拉麵舖嘅豚骨湯有所分別。👍呢度配豚骨湯嘅係用幼麵,麵質柔韌有彈性,看似幾片薄薄嘅叉燒,但肉味濃郁,入口鬆軟,的確係出色。😋至於小食蔥花牛舌亦毫不遜色,喺切得薄薄嘅牛舌上面澆上檸檬汁,惹味之餘,口感又清新。過多一陣,炙燒麵豉沾麵都跟住上枱。麵湯特別用石鍋盛載,以便保持温度,沾麵較為粗身,可以掛湯;再配上叉燒,流心蛋,份量不少。我哋特別揀咗冷麵嚟配熱辣辣嘅湯汁,嚐試不一樣口感。爽滑嘅沾麵,配上香濃嘅麵豉湯汁,可口味美。今餐簡簡單單叫咗三款食物
湯麵、沾麵两款叫齊,睇吓係咪傳聞中咁出色。
呢度叫麵有個特色,就係可以隨個人喜好追加配菜。
等咗一陣,豚骨拉麵同蔥花牛舌齊齊上枱。
爽滑嘅沾麵,配上香濃嘅麵豉湯汁,可口味美。
今餐簡簡單單叫咗三款食物,但款款出色。鐘意食拉麵嘅朋友,絕對值得一試。