2019-07-14 135 浏览
今日去咗上环探一个好耐冇见嘅朋友,见咁耐冇见,就谂住买少少野上去探佢,所以我专登早一日上网预订左四件蛋糕,然后今日临上去之前就去攞。𠮶四件蛋糕我分别要左Lemon Gianduja tarte,Orange earl grey tarte,Sesame matcha tarte同埋Coffee crème brûlée tarte。Lemon Gianduja tarte既柠檬味好浓,酸酸甜甜,好醒胃。系酸味渐过之后,榛子朱古力既味道就慢慢透出黎,十分有层次。口感方面,饼底既牛油味好香,用来中和柠檬既酸味十分适合。Orange earl grey tarte一入口就有香橙既酸味,配合埋伯爵茶既微苦,令到挞既味道有所提升,而挞既饼底系由曲奇饼整成,令到口感更好,味道就好似食紧English high tea既感觉咁。Sesame matcha tarte用上左宇治抺茶黎整,抺茶味好浓郁,唔会太甜之余带甘香,再配上芝麻味蛋糕,两种香味互相呼应。最后朱古力饼皮既甜味再带走抹茶既甘,十分好吃。Coffee crème brûlée tarte亦都十分好味,忌廉好滑,咖啡味亦都好浓,成个口腔都笼

Lemon Gianduja Tarte

Orange Earl Grey Tarte

Sesame Matcha Tarte

Coffee crème brûlée tarte亦都十分好味,忌廉好滑,咖啡味亦都好浓,成个口腔都笼罩着咖啡嘅香味。
Coffee Crème Brûlée Tarte

整体来讲,四件西饼都好高质,食得出依间小店对食品有好高嘅要求。
用餐时段
下午茶