2021-07-02
作為「鮨一」的忠實fans,由大埔元祖店開始食到而家尖沙咀開業四年的日本餐廳,比我昅到佢哋六月推出超抵食限定優惠,喂呀午市Omakase只需$350位,有曬前菜、沙律、刺身、八件壽司、和食、烏冬及甜品。咁當然搏一搏我訂唔訂到枱食呢餐啦!好期待呢一餐Omakase~坐低梗係要叫支清酒襯返呢一餐啦!純米大吟釀-古都千年 易入口,口味甘甜前菜:~鮨一名物,蕃茄沙律(真係10次有8次都有叫,所以叫名物😙我改既)~熊本縣天草真名鰹,真名鰹用葱帶出鮮味,薄切均勻,入口鮮甜~富山縣螢光魷魚配沖繩水雲,魷魚鮮甜彈牙,水雲清香滑溜。(食完沖涼繩既水雲令我更思鄕🇯🇵壽司就有8件,醋飯特別調製,清酸煙韌,包括:平川極海膽配三文魚子、鹿兒島池魚、馬崎縣大拖羅、長崎縣赤身、豊後水道伊佐木、勝浦金目鯛、銀鱈魚及牡丹蝦。満満的海膽和魚子大家睇吓,絕對無因價就貨最後是和食炸魚、蒸蛋、魚湯稻庭烏冬及甜品係千層蛋糕,份量大,價錢平,水準亦都好出色,物值相當高的一餐,好滿足呀!祝「鮨一」生意興隆!為我們一班因為疫情而無得回鄉的日本迷嚟幫襯平衡返個心理
好期待呢一餐Omakase~
坐低梗係要叫支清酒襯返呢一餐啦!
純米大吟釀-古都千年 易入口,口味甘甜
前菜:
~熊本縣天草真名鰹,真名鰹用葱帶出鮮味,薄切均勻,入口鮮甜
満満的海膽和魚子
祝「鮨一」生意興隆!
為我們一班因為疫情而無得回鄉的日本迷嚟幫襯平衡返個心理