📍幸屋 (湾仔)湾仔机利臣街5-9A号维昌大厦地舖==============================呢间拉面店位于湾仔食肆集中ge 机利臣街,距离湾仔地铁站都系7分钟路程,都算方便👍🏻拉面店有好多款拉面及汤底选择,汤底以大量猪骨每日熬制而成,除左拉面仲有丼饭同多款小食选择拉面店属于小店类型,坐位唔系太多,但都好多人帮衬,而且仲有好多人买外卖,出餐速度都好快,落单后大约5分钟就有得食👍🏻==============================1️⃣鸡白汤大蚬汤拉面呢款面职员话系最新推出仲系期间限定,所以就叫左呢碗面来试吓汤底:猪骨味好香浓而且有满满骨胶原感觉面:面条幼细弹牙,浸左一阵汤都唔会变淋,而且挂汤能力非常好配菜:鸡白—类似慢煮鸡胸肉,肉质软滑有淡淡柠檬香味大蚬—蚬肉饱满鲜甜,无沙云吞—每粒云吞都好饱满,而且充满鲜虾同大地鱼味2️⃣鱼介豚骨沾面沾面我地就拣左最基本ge 鱼介豚骨汤底试吓汤底:一样好浓猪骨汤味而且质地比汤拉面再杰身d同浓味d,非常容易就挂到好多汤系拉面上面面:沾面系好粗身,类似乌冬size,但口感软滑,比乌冬更加容易沾上汤汁叉烧—叉烧系超级厚切,肉味好浓3️⃣自家制
📍幸屋 (湾仔)
湾仔机利臣街5-9A号维昌大厦地舖

1️⃣鸡白汤大蚬汤拉面
呢款面职员话系最新推出仲系期间限定,所以就叫左呢碗面来试吓
汤底:猪骨味好香浓而且有满满骨胶原感觉
面:面条幼细弹牙,浸左一阵汤都唔会变淋,而且挂汤能力非常好
配菜:
鸡白—类似慢煮鸡胸肉,肉质软滑有淡淡柠檬香味
大蚬—蚬肉饱满鲜甜,无沙
云吞—每粒云吞都好饱满,而且充满鲜虾同大地鱼味

2️⃣鱼介豚骨沾面
沾面我地就拣左最基本ge 鱼介豚骨汤底试吓
叉烧—叉烧系超级厚切,肉味好浓

3️⃣自家制饺子
饺子卖相好似大板烧,外层有少少沙律酱,所以会食到甜甜地,然后入面系日或饺子馅料,饺子皮饺到好薄但烟韧,好好食

4️⃣芝麻手羽(鸡翼)
鸡翼外层炸到好香脆,入面保留左好多肉汁,配埋芝麻非常开胃
2024-01-18
用餐时段