2023-12-07
呢間位於灣仔嘅餐廳, 位置都幾隱蔽低調, 係船街嘅街尾位, 門面低調得來又幾有特色, 佢有兩層高, 但座位不多, 建議先訂座。餐廳主打中西合壁嘅Fusion菜, 睇下餐牌, 菜色有創意幾特別, 又有西餐之餘, 又有時令當造既大閘蟹及大蜆, 掂呀! 餐廳播放著英文, 環境氣氛比較悠閒, 坐得舒服, 老闆娘又好好傾, 又介紹餐廳菜色都好祥細。聽佢介紹, 就要咗三款hot items嘅正菜呀!麻唔辣四川蜆 - $168 Claims in Sichuan Fusion Style呢個係特別握介, 做得好出色, 真係得麻, 唔辣, 但有少少咸, 大蜆幾新鮮飽滿, 仲好大隻, 用法包點入麻辣湯食, 係中式煮法配搭西式食法。越食越有驚喜, 麻而不辣, 麻香味入哂蜆肉入面, 每一啖肉都好有新鮮感, 好食, 差啲連湯汁都飲埋呀, 如果有多幾片法包就好了。千層脆窩夫油鴨脾 - $298 Confit Duck Leg這道菜單看賣相已經好掂, 半熟嘅荷包蛋蓋住大大隻鴨脾, 配上兩件窩夫作伴碟; 這個千層窩夫超酥鬆, 可戳穿荷包蛋後可以當醬汁點包或鴨脾食; 鴨脾嘅鴨油香味好濃郁, 肉質嫩口, 連埋鴨皮食都
這道菜單看賣相已經好掂, 半熟嘅荷包蛋蓋住大大隻鴨脾, 配上兩件窩夫作伴碟; 這個千層窩夫超酥鬆, 可戳穿荷包蛋後可以當醬汁點包或鴨脾食; 鴨脾嘅鴨油香味好濃郁, 肉質嫩口, 連埋鴨皮食都可以, 碟旁仲有洛神花蘋果蓉醬, 呢個用嚟點香嫩嘅鴨腿食唔錯。
冬陰功意大利麵 - $298 Tom Yum Goong Prawns Pasta
呢個配搭好美味, 香濃嘅冬陰功醬汁包裹着每一條面, 食起來又唔會怪怪咁, 感覺好夾, 一點也不辣, 還有兩隻大虎蝦, 爽口彈牙。這道菜係老闆娘推介呀, 佢話佢好鐘意食, 我地試完都好鐘意, 好滿意呀!
甜品
檸檬撻 - $68 Homemade Lemon Tart
我都幾鐘意呢個自家制嘅檸檬撻, 面係手打忌廉, 加了脆片及藍莓, 撻皮係香脆曲奇, 裡而嘅檸檬吉士超香檸檬味, 酸酸的, 有啲忌廉中和下, 味道唔錯。