2022-11-08
今日去旺角購物,順路去麵屋神匠吃拉麵。午市拉麵/丼飯套餐好抵食,由$68至$128,送汽水,可追加由$10至$28的小食,穿校服的學生可額外獲得88折。極上蟹白湯拉麵和神匠番茄蝦湯沾麵之前試過都好好味,但我還是最愛濃厚蝦湯拉麵。濃厚蝦湯拉麵($98)的蝦湯真材實料用心熬製,湯又香又濃又夠熱,湯上洒滿紅紅的小蝦干,先喝兩口蝦湯再吃麵。拉麵不用費神揀軟硬度,麵煮得軟硬適中合我口味,麵有蛋味和質感。半隻美味的溏心蛋,加埋兩大塊有肉味肥瘦適中的慢煮叉燒,兩塊紫菜,荀片和適量葱絲,一碗美味用心製作的拉麵令人好滿足。日式餃子$10四隻好抵食,但今天想吃炸雞便隨心所欲。日式唐揚炸雞一份三大塊$28也是超值,雞即炸即吃好正,皮脆肉滑又夠份量。飲埋罐冰凍的可口可樂,今餐好滿足。
飲埋罐冰凍的可口可樂,今餐好滿足。