2023-07-28
話說我係潮州人黎既,所以對於潮州菜都有少少認識。同阿媽食飯好自然都係食中菜多,今次就帶佢去位於鰂魚涌/太古之間既陳儀興尚潮樓食潮州菜~一行到去門口阿姐就好熱情帶我地入座。餐廳裝修都係中式為主,好光猛乾淨。當日坐較入位置冇咁多人,附近有兩大枱人係到聚餐,睇嚟呢度好受啲家庭歡迎。功夫茶一坐低即刻上咗幾杯功夫茶,飲落個味道同我屋企嘅係一模一樣!好回甘。食飯前飲開胃,食完飯飲消滯😂鵝三寶 $298有鵝肉、鵝肝同鵝腸,鵝肉香得黎肥瘦均勻,鵝腸又爽又彈,最好味係鵝肝,口感好綿密,同西式嘅好唔同,呢個完全無油膩感😋凍馬友魚 $398潮州菜經典之一。無加鹽加醋,先蒸熟條魚之後再攤凍。啲魚肉好嫩,加埋普寧豆醬一齊食仲可帶出魚鮮味。不過呢款魚比較多骨,食嘅時候要小心啲啦。潮州魚蛋肉碎煮汕頭白 $208呢個娃娃菜係青綠色嘅,唔係平時食嗰啲黃甘甘。魚蛋好彈牙,份量好多。鹹菜花蛤湯 $78鹹菜胡椒豬肚就食得多啦,鹹菜花蛤都好唔錯。花蛤幾大隻又無沙,碗湯夠鮮。護國菜 $68呢個質地比湯稠少少,飲落係冇味精又好健康嘅感覺,好味。
功夫茶
鵝三寶 $298
凍馬友魚 $398
潮州魚蛋肉碎煮汕頭白 $208
鹹菜花蛤湯 $78
護國菜 $68
呢個質地比湯稠少少,飲落係冇味精又好健康嘅感覺,好味。