2017-08-20
喜歡食日本野既話一定對鮨文吾陌生,近排又牽起熱話300蚊就可以食到既omakase,令早前去左嘗鮮既我又想再前往!既然又勾起左我既根就撰寫番篇食評!早前去既主要原因係從日本旅遊番泥依然意猶未盡,所以蠢蠢欲動要食日本野!所以就任性左一回去左紅磡既鮨文一解思"鄉"之情~我地揀左$1750一位既omakase,梗係為左個海膽杯啦!其實食omakase不僅僅係食佢既新鮮食材,另外更多係佢既配備,例如係好既山葵同埋伴碟既漬物,都可以睇到師傅既一番心機。當日既漬物有紅酒蕎頭,鮮淮山,牛篣,薑片,我就最鍾意紅酒蕎頭同薑片,師傅見我甘鐘意食都為我添加左好多次。食住開場既漬物後就有熱燙燙既茶碗蒸啦—金箔黑松露蒸蛋蛋中有細細粒既瑤柱粒,令個蒸蛋吾會太單一,有啲嚼口!之後就開始食刺身啦~第一款係間八,平時見開炙燒既方法,但佢地今次就選擇網紋燒,我都係第一次見,意想吾到口感味道更來得好、鮮。魚油吾會太多,又帶出左個香味!另外仲可配上蘿蔔蓉同wasabi一併食。第二款係櫻煮八爪魚,配上柚子胡椒調味,我幾鐘意依個八爪魚,口感剛好,彈牙得泥吾韌!第三款係生蠔,師傅一奉上我也是呆了,因為真係好大!面頭仲有酸汁啫喱同溫
深海池魚,網紋燒既方法又係令到魚油逼出泥好香啦~
佢地既紫菜係好脆身,三文魚子又係脆卜卜,美味!
之後就係卷身既部分—吞拿魚蓉卷,好多魚蓉,好滿足啊!
食到勁多野,最後捧住大大既肚腩番屋企,好開心滿足既一晚!