2025-07-16
上個周末我同男朋友黎食滷肉飯。入門即見柔和燈光、清潔環境同精心佈置,座位唔多但攪到大家都覺得舒服。牆上嘅啱心水畫作,帶嚟輕鬆氣氛,令人開心傾計。店內背景音樂低調悠揚,整體感覺溫暖親切🍜😊。真好!肉鬆滷肉飯(溏心蛋) 🩶🩶🩶🩶:呢碗飯係店裡嘅招牌之一,滷汁醬料浸透每粒飯,散發住香料同淡淡嘅甜味,加上溏心蛋流出嘅金黃蛋汁,令食落口感滑順又有層次。肉鬆均勻鋪上後,更添咗鹹香味,和飯香互補。整體份量充足,夠晒飽肚,無論一餐定係配搭其他小菜都相當適用,平實中帶有滿滿嘅用心。花雕麻油雞湯 🩶🩶🩶:這碗湯以清淡高湯為底,加入花雕酒同麻油帶出獨特香氣,雞肉煮得軟嫩入味。湯底唔算濃烈,但每一口都透露出雞肉同香料嘅原味,令人覺得健康又溫暖。份量方面屬中規中矩,適合喺食嘢之餘暖暖身,平和又實在,能夠滿足基本嘅湯點需要,係一款樸實無華嘅選擇。大腸包小腸 🩶🩶🩶🩶: 呢道小食呈現出雙重口感,外層濃厚嘅大腸經過燒烤處理,邊緣微焦帶彈性,而包裹住嘅小腸則保有彈牙嘅口感同煙燻風味。調味係偏鹹中帶出啲香氣,各自嘅特質互相襯托,令到每一口都有獨特嘅驚喜。份量設計得當,既可單食亦可同其他小點互補,滿足唔同時段嘅食慾。大紅
呢杯凍奶茶採用大紅袍茶葉熬製,茶香濃郁中帶住絲絲果香,加上順滑奶香融合得剛剛好。Q彈珍珠更係加添咗咀嚼口感,飲起上嚟冰涼清新,正中消暑需要。份量充裕,杯身大大,令一個午後既飲得爽快,又解口渴,係午後小憩嘅好夥伴。
今次嘅台蔡滷肉飯下午茶令我哋感到滿足。各款菜式口感都各顯特色,無論係飯、腸、湯定係奶茶,都能夠互相補充。份量設計得宜,食落實在夠飽,令心情都變得輕快愉悅🍹。呢段美食時光真係用心享受,好開心呢啦!