2018-07-01
依間專食撻類甜品既店舖評價十分出眾,本身都佢既實力都幾懷疑,於是就試左幾件,一試就覺得真係天外有天講真,佢既味道真係好過唔少坊間食甜品既知名品牌店舖位置幾偏僻下,係上環一條小街入面,一個店面都唔知夠唔夠二百呎既舖頭仔黎門口掛係牆既掛畫,一次過顯示所有撻既款式,現場買既好似只有其中十款依啲係暫時賣剩既款式,所剩唔多,皆因店舖既撻係佢地手整既,生產需時數量亦唔太多最右手面既大盒就係禮盒裝另外亦有四件禮盒裝,我就係叫左四件每件價錢$45,講真,價錢唔平,但一食就覺得係值既依度門關上,似係通去廚房其實店面真係好細,細到應該做唔到堂食生意。牆上掛上好多外國歌手名人親筆簽名既餅禮盒睇佢唔出既係,佢地既抹茶係獲得日本認證,有品質保證架我之所以話睇佢唔出,係因為打理店舖既都係外國人,應該係法國人,都會係抹茶方面注重質素依張卡片顯示店舖賣緊既十款撻件件造型同味道配搭都好特別同有創意,真係難揀架四件裝禮盒係咁既,最值得一讚係佢每件另外再獨立包裝,令整個包裝更乾淨整潔每個小盒上貼有既數子就係卡片上每件撻相對應既編號我揀左以下四款:Raspberry Chocolate 一望就知係濃郁既朱古力味不過濃得黎又唔
Raspberry Chocolate 覆盆子巧克力撻
Earl Grey Orange 香橙伯爵茶撻
Mango Jasmine 芒果茉莉撻
Sesame Matcha 黑芝麻抹茶撻
Sesame Matcha 係皇牌之一抹茶味香濃,不愧為得到日本宇治抹茶證書認可混埋少量芝麻味一齊食,令茶味更濃
整體而言,店舖既撻都做得出色,軟硬度適中,咬開會見到每件撻既料都好足好有層次,賣相靚,味道好而我由買起計一小時先食,中間無雪過既,都仍保持水準。依間甜品店果真臥虎藏龍