2024-01-16 721 浏览
十年前老公介绍我嚟食过两次,当时我读紧大学,觉得老公好识食。早几日老公心血来潮,想食Book咗位。餐厅环境同食物水准真系十年如一日,仲系咁好食,同地方几整洁。十年前去学校接我落堂嚟食晚饭,咁啱今日公司Course,都系嚟接我落堂。我哋唔再系十八廿二,唔敢挑战颇具名气嘅冻朱,太邪恶了开胃小食:盐香花生,好脆无油溢味。南乳炸猪手,炸得好香脆入味,咸度啱啱好,外皮脆口肉质嫩滑,本身好够酱油味,唔点南乳,净食已经好好味。一份大约5-6件,每一件都好多肉。啫啫通菜煲,通菜好新鲜翠绿,上枱后即刻倒酱汁「咋」~ 热辣辣!酱汁带有虾酱同腐乳味,同通菜简直系绝配。香蒜黄金虾,略为逊色,因为唔够味,虾肉弹牙新鲜又大只,但唔入味。值得大赞嘅位系满布咸蛋黄,而唔系沟淡咗咸蛋黄酱!每只虾外壳都食到咸蛋黄嘅咸香,和沙沙的口感,食到最后下面仲有大把咸蛋黄粒老公一路食一路话味道keep得到水准,清晒枱面所有𩠌,食到好饱好满足。我哋仲讲返十年前拍拖嘅开心事,结婚生BB之后,头几年无晒二人世界,唔再系男女朋友,用另一个身份再来食回忆别有一番滋味。
十年前老公介绍我嚟食过两次,当时我读紧大学,觉得老公好识食

我哋唔再系十八廿二,唔敢挑战颇具名气嘅冻朱,太邪恶了

开胃小食:盐香花生,好脆无油溢味。

一份大约5-6件,每一件都好多肉。

啫啫通菜煲
香蒜黄金虾