2025-05-31
踏入中環都爹利街,石階旁的煤氣燈映照出古典韻味,而藏身於樓梯中間M2層的 **A Lux**,正是一處將浪漫與精緻完美融合的西餐廳。餐廳以溫馨的燈光與藝術氛圍營造出優雅格調,讓人未嘗美食,已先醉心於環境。 **Amuse Bouche牛肉他他** 非常驚艷~ 超級香口多層次嘅酥皮牛肉他他真係好好食!餐包都好好味,好喜歡餐包旁邊嘅脆脆!龍蝦湯超驚喜龍蝦湯入邊仲有一隻意式餃子可愛又好食!龍蝦湯好有儀式感用一個茶壺仔喺我哋面前倒出嚟~法國牛柳配薯菜,超級好好味!我哋揀咗四成熟,啱啱好配埋紅酒汁超好食!廚師即席演繹松露芝士意粉,廚師先加Rum酒芝士燒意粉,火焰炙燒24個月的帕瑪森芝士輪,熱力融化後的芝士裹住彈牙手工麵,再刨上新鮮黑松露片、淋上黑松露油,香氣撲鼻,每一口都是奢華的享受,松露汁與佐以帕瑪森芝士配合得天衣無縫!甜品部分黑松露朱古力與 榛子泡芙延續了味覺的驚喜——松露的 earthy 香氣與濃郁可可平衡得恰到好處,而泡芙的酥脆外殼包裹著榛子奶油,甜而不膩。壓軸的 **紅豆士多啤梨大福** 與 **水信玄餅** 則帶來日式優雅,軟糯的外皮裹著酸甜草莓與綿密紅豆,透明的水信玄餅如琥珀般晶瑩
餐包都好好味,好喜歡餐包旁邊嘅脆脆!
龍蝦湯好有儀式感用一個茶壺仔喺我哋面前倒出嚟~
法國牛柳配薯菜,超級好好味!
我哋揀咗四成熟,啱啱好配埋紅酒汁超好食!