2024-05-23 149 浏览
位於中環的A Lux以精緻的意大利菜式和優質的服務而聞名,一入餐廳已經有種好優雅高雅的感覺。Welcome Drink - 香檳餐前酒香醇微甜,氣泡細緻,入口柔滑順口。AntipastoCheese + 蕃茄: 新鮮的乳酪配上香甜的蕃茄,口感清爽可口。鯷魚包: 鯷魚的咸香, 味道層次豐富,好特別既前菜Parma ham + 哈密瓜: 淡淡鹹香的 parma 火腿完美融合了甜美多汁的哈密瓜鴨肝Q彈綿密,帶有淡淡的香料香氣,口感細膩濃郁,回味無窮而煙燻三文魚的濃郁鹹香,口感細膩柔滑。另外仲有,牛角包即叫即整,酥脆外殼。而Pasta方面,就叫左24 months Parmesan Cheese Spaghetti with black truffles: 細滑的意大利麵配上濃郁香醇的帕米森芝士醬,點綴上絲滑的黑松露,味道層次豐富,回味悠長。同埋Carabineros Prawn homemade Spaghetti: 新鮮肥美的大蝦與手工製作的意大利麵,融合在一起散發出海鮮的甘甜鮮味,口感扎實彈牙。Main Course方面有:Lamb Rack & Sausage: 羊架外焦內嫩,肉質鮮嫩

Welcome Drink - 香檳
餐前酒香醇微甜,氣泡細緻,入口柔滑順口。

Antipasto

鯷魚包: 鯷魚的咸香, 味道層次豐富,好特別既前菜

鴨肝Q彈綿密,帶有淡淡的香料香氣,口感細膩濃郁,回味無窮

而煙燻三文魚的濃郁鹹香,口感細膩柔滑。
另外仲有,牛角包即叫即整,酥脆外殼。

Main Course方面有:
Lamb Rack & Sausage: 羊架外焦內嫩,肉質鮮嫩多汁,搭配香腸增添了豐富的層次。
USDA Ribeye: 紮實多汁的USDA ribeye 牛排,經過完美烹調,肉質細嫩鮮美,帶有久違的牛肉香氣。

Desserts就有:
Seasonal fruit napoleon, mango sherbet: 酥脆的薄餅夾著新鮮多汁的水果,配上柔滑微酸的芒果雪酪,清新爽口,完美收尾。
Smoked hazelnut chocolate lava tart, vanilla ice cream: 內餡濃郁柔滑的巧克力塔,外皮酥脆,配上香濃順口的香草冰淇淋,堪稱巧克力控的夢幻組合。
2024-05-15
2024-05-12 303 浏览
請知己食生日飯,當然揀一間高級餐廳為朋友慶生之前朋友推介過這間中環高級餐廳,以中環價錢嚟講相對吸引內裏裝修高級優雅,浪漫情調十足餐廳除了set dinner Menu亦有單點餐牌4 Course Dinner MenuLobster Bisque以鮮嫩龍蝦為基底的濃郁湯品,散發著濃郁的海鮮風味。Carabineros Praon Spaghetti使用頂級西班牙紅蝦製作的意大利麵,展現出豐富的海鮮香氣。Cheese Wheel Pasta 大廚會在你面前使用大芝士盤為你烹製的意大利面,上碟時,灑上大量黑松露,口感濃味之外,亦帶來驚喜的視覺與味覺享受Toothfish BouillabaisseToothfish 夠新鮮,口感鮮嫩,配上清湯汁,清爽怡人USDA Ribeye嚴選優質的美國Ribeye, 烹飪後保留肉質的鮮嫩與多汁。Cheese Platter多款精選芝士,搭配酒香果仁,組合出豐富多元的口感。Tiramisu以義大利特色甜點Tiramisu 作為結尾,濃淡適中的咖啡與奶油口味交織。整體來說,中環這家高級餐廳以其豐富多樣的菜單和浪漫情調的環境吸引著食客。每道菜品均展現出獨特的

請知己食生日飯,當然揀一間高級餐廳為朋友慶生

之前朋友推介過這間中環高級餐廳,以中環價錢嚟講相對吸引

內裏裝修高級優雅,浪漫情調十足

餐廳除了set dinner Menu亦有單點餐牌

4 Course Dinner Menu
Lobster Bisque
以鮮嫩龍蝦為基底的濃郁湯品,散發著濃郁的海鮮風味。

Carabineros Praon Spaghetti
使用頂級西班牙紅蝦製作的意大利麵,展現出豐富的海鮮香氣。

Cheese Wheel Pasta

Toothfish Bouillabaisse
Toothfish 夠新鮮,口感鮮嫩,配上清湯汁,清爽怡人

USDA Ribeye
嚴選優質的美國Ribeye, 烹飪後保留肉質的鮮嫩與多汁。

Cheese Platter
多款精選芝士,搭配酒香果仁,組合出豐富多元的口感。

Tiramisu

整體來說,中環這家高級餐廳以其豐富多樣的菜單和浪漫情調的環境吸引著食客。每道菜品均展現出獨特的精湛烹飪技巧和新鮮食材的風味,讓用餐體驗充滿驚喜與滿足。

2024-04-28
  • Carabineros prawn spaghetti
  • Fettuccine with Carabineros Prawn
2024-05-07 227 浏览
Welcome drink 有氣碟豆花茶/ 蝶豆花茶清爽有淡淡的蜜糖味。餐前麵包都非常有質素牛角包非常香、酥脆。Antipasto /頭盤小食,有五款有蕃茄的酸爽,煙三文魚及火腿鹹香,肝醬香而不膩上面的果醬起到好大作用。Parmesan Cheese Spaghetti /店員介紹餐廳的招牌意粉,把原塊芝士上加溫再放入自家製意粉撈勻上碟,再將黑松露雹一片片在上面,芝士非常濃郁,配合黑松露香氣,加上自家製意粉非常有口感 。Carabineros Prawn Spaghetti /這款意粉跟芝士黑松露意粉相比,也很香濃,只是少了眼睛的娛樂。Pork belly, apple puree, baby gem, mustard sauce /蘋果蓉配豬向來是我最愛的配搭,豬肉做到甘香油爽😂羊架收到Menu時第一時間映入眼簾,上菜的時候就見到粉嫩的羊肉就知沒有選擇錯,肉嫩多汁。甜品/Seasonal fruit napoleon, mango sherbet 拿破崙配芒果雪葩非常夾,加上生果做點綴甜而不膩。Smoker hazelnut chocolate lava tart, vanilla
Welcome drink 有氣碟豆花茶/
蝶豆花茶清爽有淡淡的蜜糖味。

餐前麵包都非常有質素牛角包非常香、酥脆。

Antipasto /

Parmesan Cheese Spaghetti /
Carabineros Prawn Spaghetti /
蘋果蓉配豬向來是我最愛的配搭,豬肉做到甘香油爽😂

甜品/
拿破崙配芒果雪葩非常夾,加上生果做點綴甜而不膩。

朱古力撻配雲呢拿雪糕,非常突出的煙熏味配合朱古力撻非常濃郁匹配。
咖啡會配搭1塊曲奇,個人比較鍾意白桃紅茶。
2024-04-29 67 浏览
餐廳環境優雅浪漫,充滿浪漫情調,不僅味道出色,擺盤也非常精美。工作人員非常細心,對每一道菜品都給予了詳細的介紹。而且透過OpenRice訂位還能享受全單八折的優惠!!!🍴4 Course Dinner Menu🍴🌟熱辣辣的麵包併盤配橄欖油🌟Lobster Bisque店員即時將濃郁的龍蝦湯倒入碟中,湯底還放了意大利雲吞,龍蝦的味道非常濃郁。🌟Carabineros Prawn Spaghetti紅蝦意粉的鮮味溶入意粉中,手工意粉的咬勁和鮮茄的香氣令人開胃。🌟Cheese Wheel Pasta工作人員會在你面前將芝士燒溶,再混入意粉,最後加上香氣四溢的松露片,讓這道菜散發出誘人的香氣。🤤🌟Toothfish Bouillabaisse鱈魚肉細嫩,搭配蠶豆和香煎脆餅,味道豐富多樣。👍👍🌟USDA Ribeye五成熟的烹調程度使得牛肉保持了嫩滑的口感。🌟甜品Tiramisu口感香滑,咖啡味和牛奶味的平衡恰到好處。與一般的Tiramisu不同的是,裡面還有一粒粒的栗子,增添了口感的層次感。

🍴4 Course Dinner Menu🍴

🌟熱辣辣的麵包併盤配橄欖油

🌟Lobster Bisque

🌟Carabineros Prawn Spaghetti

🌟Cheese Wheel Pasta

🌟Toothfish Bouillabaisse
鱈魚肉細嫩,搭配蠶豆和香煎脆餅,味道豐富多樣。👍👍

🌟USDA Ribeye
五成熟的烹調程度使得牛肉保持了嫩滑的口感。

🌟甜品
2024-04-28
2024-04-20 455 浏览
相識紀念日一定要食好少少,要有少少情調❤️ 為咗遷就放工時間,所以㨂咗一間都返我地兩個的辦公室,係置地廣場行過去都係5分鐘左右。餐廳環境寬敞,裝修優雅,有情調,n 非常適合商務用餐和慶祝。一早已經睇定要食tasting menu, 可以樣樣都食,由前菜到甜品,職員都會介紹,而每一個擺盤都很精美,可以打卡,真正的睇得又食得。最開心是可以同一時間又食牛扒,又食芝士松露意粉,又食紅蝦意粉,又有得食甜品🤤大滿足!!餐前小食,除咗有熱辣辣嘅麵包籃,仲有呢個魚子醬魷魚。最最最鐘意係24個月嘅巴馬臣芝士松露意大利粉,❤️ 安排大廚即場烹調,目睹由點火,將芝士煮溶,加入手工意粉攪拌,再放上一片一片嘅黑松露。意大利粉口感彈牙,24個月熟成嘅巴馬臣芝士特別香濃,充滿鹹香,醬汁還帶少少酒香,再加上黑松露,增加味道層次。都係最最最鐘意的紅蝦意大利意粉❤️意粉口感一樣彈牙,醬汁用上紅蝦嘅蝦膏煮成,味道香濃。而紅蝦肉質非常彈牙,味道鮮甜。兩個肉類的主菜表現突出。肉眼扒外層焦香,內層鮮嫩,肉味香濃。而鴨胸烹調的火候也是恰到好處,鴨皮脆口而鴨肉粉嫩,配上藍莓醬汁平衡油膩感。另外,有一個好的甜品作一餐嘅結尾是栗子tirami

餐前小食,除咗有熱辣辣嘅麵包籃,仲有呢個魚子醬魷魚。

另外,有一個好的甜品作一餐嘅結尾是栗子tiramisu. 咖啡味香濃,整個Tiramisu口感香滑。由於用上栗子粒粒,所以會比一般嘅Tiramisu 多了一個口感。再加上脆片,為甜品增加層次感。

2024-04-17
1天前 0 浏览
呢間高級餐廳位於中環都爹利街13號落成行地庫M2號舖,A Lux, 餐廳大門設於石樓梯嘅上面,私隱度非常高,仲好有格調,環境非常舒服,適合鍾意打卡嘅朋友,午餐嘅價錢由248至468不等今日我嘅選擇就係由店員推薦嘅菜式,我同朋友都非常滿意4 course mean $468龍蝦湯味道非常濃郁,口感Creamy,又夠滑,完全沒有肥膩感,仲能夠保持到龍蝦嘅鮮味,湯入面有一粒意大利雲吞,味道好好,非常出色大紅蝦蕃茄意粉+$128蝦嘅size非常大,又新鮮肥美,夠晒鮮甜,配埋手工制嘅意大利粉,口感紮實彈牙,充滿着香濃嘅海鮮味道和香氣USDA prime tenderloin, shallots jus $198 經過烹調後保留到肉質嘅鮮嫩,油脂嘅含量非常低,又夠Juice,又多汁,容易入口,五成熟顏色鮮嫩又吸引,配埋餐廳嘅特製醬汁,令味道更加出眾旁邊有半隻薯仔,同埋少量嘅蔬菜,蔬菜新鮮又爽口最尾仲個甜品,一個半圓形嘅朱古力放滿咗香滑嘅忌廉,充滿着椰香味,上面仲有甜甜酸酸嘅菠蘿醬汁一起食,加埋啲餅碎一齊食,令到口感增加

4 course mean $468

大紅蝦蕃茄意粉+$128

• Dessert
一直覺得都爹利街層層梯間特別浪漫,可能劇集時常出現的緣故吧!餐廳正正處於梯間位置,內裏環境比想像中簡潔,反而令人更有舒服自在感.午餐價格由$248-$468不等,我們所有選項都是店員所推介的經典菜式.當天帶朋友吃到這水準,朋友都自言歡欣滿意! 🔸4 course menu($468)Appetizer or Soup • Pasta • Main • Dessert▫️Lobster bisque, lobster ravioli(+$88)店員建議先攪拌底部乾邑再飲用,發揮應有層次.龍蝦湯非常濃稠,保留龍蝦鮮味,內裡有一顆意大利雲吞,口感不錯.▫️Carabineros prawn homemade spaghetti(+$128)紅蝦意大利粉用上龍蝦蝦膏及自制番茄醬汁,香口中帶有一點鮮甜,蝦肉熟度剛好,也煮得入味.更特別喜愛麵條煙靭口感及掛汁程度▫️USDA prime tenderloin, shallots jus($198)牛里脊肉運動量極少,但肉質如奶油般細緻.油脂含量低, 但肉質軟嫩.五成熟下,粉嫩誘人▫️Dessert▫️Coffee or tea甜品賣相特別.半圓形朱古力內放滿

🔸4 course menu($468)

▫️Dessert▫️Coffee or tea

甜品賣相特別.半圓形朱古力內放滿幼滑椰香忌廉,外面倒上菠蘿味醬融和一起.加上餅碎,增強口感
位於中環的A Lux餐廳,今次特意book泥同女朋友慶祝周年紀念!一入餐廳,映入眼簾的是溫馨優雅的裝潢,柔和的燈光和舒適寬敞的環境,讓人彷彿置身於意大利鄉村別墅般,感受到濃濃的異國情調。餐廳的服務更是一絲不苟,服務生細心周到,為我們呈上每一道菜式時都會詳細解說食材和烹調方法。Welcome Drink - 香檳餐前奉上的香檳,酒體細膩,氣泡綿密,入口柔順微甜,散發出淡雅的香氣。AntipastoCheese + 蕃茄: 新鮮的乳酪溫潤可口,配上甜美多汁的蕃茄,口感清脆爽口,開胃開味。鯷魚包: 鹹香濃郁的鯷魚與柔滑的雞蛋餡完美融合,口感細膩入味,讓人回味無窮。Parma ham + 哈密瓜: 鹹香的parma火腿與甜美多汁的哈密瓜,真的絕配。鴨肝: 鴨肝帶有淡淡的香料香氣,口感細膩。最後仲有酥脆嘅牛角包。Pasta有兩款:24 months Parmesan Cheese Spaghetti with black truffles: 意大利麵放咗喺芝士年輪上邊炒,配上黑松露,味道層次豐富。Carabineros Prawn homemade Spaghetti: 新鮮肥美的大蝦與手工製作

Welcome Drink - 香檳

Antipasto
鴨肝: 鴨肝帶有淡淡的香料香氣,口感細膩。
最後仲有酥脆嘅牛角包。

Carabineros Prawn homemade Spaghetti: 新鮮肥美的大蝦與手工製作的意大利麵融合在一起,散發出濃郁的海鮮香味,口感扎實彈牙。

Main Course方面就叫咗羊同牛。Lamb Rack & Sausage: 羊架肉質鮮嫩多汁,回味無窮。而USDA Ribeye牛排,肉質細嫩鮮美,牛味濃郁。

Desserts叫咗兩款,Seasonal fruit napoleon, mango sherbet: 酥脆的薄餅配上微酸的芒果雪酪,口感清新爽口。同埋,Smoked hazelnut chocolate lava tart, vanilla ice cream: 內餡濃郁柔滑的巧克力塔,外皮酥脆,仲有淡淡煙熏味,配上香濃順口的香草冰淇淋,真係一流嘅享受。
2024-05-21 0 浏览
中環既優雅永遠都唔會令你失望,期待已久既A LUX 門口法式設計令你醉身法國浪漫,餐廳內一幅幅藝術畫更係係藝術與優雅兼具。先上法式餐包,有脆片有香軟麵包片及牛角包,食完仲可以 添加refill~再來係餐前小食,迷你可愛枕頭包搭配但煙三文魚,清脆香口。French beef tartare, smoked mayo, fried toast牛肉他他最鍾意佢d調味點綴略添心思,棉花白糖真係入口即化,唔會太甜,而蛋黃醬加入牛肉中鮮嫩更有滋味。Lobster bisque tortellini龍蝦濃湯中有法式大餃子,皮薄充滿法式風味係龍蝦濃湯浸入更濃郁口感。Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle由現場溶24個月既巴馬臣芝士已經刨成一個大鍋款,廚師係我地面前製作,加入白酒之後芝士香味飄散~,最後廚師更係刨好多黑松露片,就咁睇都相當過癮,面軟硬適中伴隨濃濃芝士與黑松露係最過癮既黑松露意大利麵Carabineros prawn homemade spaghetti紅蝦蝦肉鮮美彈牙,用蝦頭蝦膏整嘅醬攪拌係意大利麵中,蝦味透係每一啖意麵,

再來係餐前小食,迷你可愛枕頭包搭配但煙三文魚,清脆香口。

Lobster bisque tortellini

紅蝦蝦肉鮮美彈牙,用蝦頭蝦膏整嘅醬攪拌係意大利麵中,蝦味透係每一啖意麵,大為過癮。

USDA ribeye, shallots jus
來自美國USDA肉眼扒,叫左5成熟既肉質外焦內裡鮮嫩唔柴。

Toothfish, cuttlefish, bouillabaisse
銀鱈魚煎至微焦,內肉質係相當鮮嫩,加入濃郁魚汁,原汁原味就係佢啦

提拉米蘇
鵝蛋型造型首為吸引,每一啖都係咖啡朱古力夾栗子粒,口感滑順濃郁,令人回味無窮。

cheese platter
今日芝士未過癮,再來嘗試下唔同芝士下午茶甜點,由淡至濃,感受多種芝士既魅力。搭配唔同乾果蛋糕,食芝士都唔再單調膩口。

2024-05-21 11 浏览
星期六難得亞女唔使OT可以陪我悠閒地逛街嘆番個BURNCH呢間位於中環都爹利街樂成行地庫的A Lux主打傳統意法菜式,裝潢古典優雅Welcome Drink可選有酒精、汽泡水或花茶Antipasto(Unlimited)餐前小食有兩款麵包一款脆片配黑醋及橄欖油,另外冷盤有意式蛋餅、鵝肝吐司配梅醬、魚子醬忌廉芝士煙三文魚卷、牛油果雞胸肉吐司及雙色車厘茄配水牛芝士五款選擇,可選自己喜愛的無限添加Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle 由大廚即席烹煮已經是視覺嘅享受,大廚將加熱的朗姆酒混和24個月的巴馬臣車輪芝士再以火槍炙燒,半融的芝士加入意粉混和後上碟再即刨新鮮黑松露片,入口芝士味濃,之後會有淡淡酒香,餘韻會慢慢滲出黑松露的清香,細味品嚐後層次豐富Carabiner prawn homemade Spaghetti 以傳統做法人手製成的意粉,口感煙韌彈牙帶有蛋香,配搭西班牙紅蝦,肉質爽滑,加上用炒香的紅蝦頭及蕃茄混合埋各種香料及魚湯熬煮的醬汁,鮮香惹味,齒頰留香USAD ribeye, mustard sauce選用美國U
星期六難得亞女唔使OT可以陪我悠閒地逛街嘆番個BURNCH

Welcome Drink
可選有酒精、汽泡水或花茶

Antipasto(Unlimited)

USAD ribeye, mustard sauce
選用美國USAD認證的肉眼牛扒,油脂分布平均,肉質軟嫩,烤以五成熟,切開肉質仍然粉嫩富肉汁,配埋自家製的芥末醬汁味道非常夾

選用優質法式切件羊架,肉質細嫩軟腍,肉味清香無羶味,伴以切粒羊腸及蔬菜,配搭紅蔥汁及迷迭香,風味濃厚

拿破崙餅皮酥脆夾層的吉士醬香滑,配上忌廉及芒果雪葩,適合夏天消暑

Smoke hazelnut chocolate lava tart, vanilla ice cream

煙燻榛子朱古力心太軟,心太軟切開流心,以煙燻過入口感覺不太甜,而且帶淡淡煙燻味,再伴以雲呢拿雪糕可以平衡朱古力的味道

套餐最後可以選配冷熱咖啡或茶飲
  • blacktruffle
  • 24monthsparmesancheese
  • Spaghetti
  • CarabinerprawnhomemadeSpaghetti
  • rosemary
  • lambsausage
  • Lambrack
  • mangosherbet
  • Seasonalfruitnapoleon
2024-05-20 12 浏览
為了慶祝老公生日🎂這次選了這家ALux義大利/法菜餐廳餐廳氛圍很好員工服務也親切餐點從前菜到主餐都很好吃 無雷很適合約會、生日、聚會打卡的餐廳甜品個人建議是選甜的就好了平時不習慣餐後吃鹹的所以覺得起司還好但除了起司以外整個體驗是很好的老公也大滿足😌生日完美🔚
為了慶祝老公生日🎂
這次選了這家ALux義大利/法菜餐廳
餐廳氛圍很好員工服務也親切
餐點從前菜到主餐都很好吃 無雷
很適合約會、生日、聚會打卡的餐廳
甜品個人建議是選甜的就好了
平時不習慣餐後吃鹹的所以覺得起司還好
但除了起司以外整個體驗是很好的
老公也大滿足😌生日完美🔚
2024-05-20 31 浏览
A Lux 位於中環樂成行地庫主打高級意大利以及法國菜餐廳入口隱藏喺橫跨雪廠街以及都爹利街殖民地時期嘅花崗石階旁Welcome drink可以選擇酒精或者無酒精飲品Antipasto 頭盤前菜齊集三款麵包以及義式蛋餅、魚子醬煙三文魚忌廉芝士、車厘茄水牛芝士、鵝肝吐司同埋牛油果雞胸肉吐司五款餐前佐酒小食可以無限量加添Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle 廿四個月巴馬臣車輪芝士混合朗姆酒火炙半融混合意粉以及新鮮黑松露菌濃郁惹味Carabineros prawn homemade spaghetti 選用西班牙紅蝦肉質爽彈同時醬汁混合蝦頭以及蕃茄同埋香料熬製鮮濃配搭手工意粉口感柔韌個人真心推薦Lamb rack, lamb sausage, rosemary 羊架肉質柔嫩同時脂肪豐腴配搭紅蔥汁以及迷迭香層次豐富USDA ribeye, mustard sauce 美國肉眼牛扒五成熟肉質粉嫩柔軟同時油花細密均勻Seasonal fruit napoleon, mango sherbet 拿破崙酥脆鬆化同時吉士醬質感幼滑配搭芒果雪
A Lux 位於中環樂成行地庫主打高級意大利以及法國菜
餐廳入口隱藏喺橫跨雪廠街以及都爹利街殖民地時期嘅花崗石階旁

Welcome drink
可以選擇酒精或者無酒精飲品

羊架肉質柔嫩同時脂肪豐腴配搭紅蔥汁以及迷迭香層次豐富

USDA ribeye, mustard sauce
美國肉眼牛扒五成熟肉質粉嫩柔軟同時油花細密均勻

拿破崙酥脆鬆化同時吉士醬質感幼滑配搭芒果雪葩以及草莓同埋藍莓整體清爽輕盈

榛子朱古力心太軟流心爆漿同時煙薰可以平衡甜度配搭雲呢拿雪糕冰火交融

結尾可以選擇冷熱咖啡或者茶
  • USDA ribeye
  • mustard sauce
  • Seasonal fruit napoleon
  • mango sherbet
  • Smoked hazelnut chocolate lava tart
  • vanilla ice cream
2024-05-10 55 浏览
上網得知A Lux在中環區挺高名氣,而且看評價也高,所以來品嘗一下 。餐廳環境寛敞,擺設華麗,炎熱的天氣下餐廳冷氣夠涼快,用餐時心情也特別愉快 。Welcome drink :(亦可選擇酒精飲料)碟豆花氣泡飲(無酒精)賣相夢幻的紫色,充滿着花青素,味道偏向清新,帶有輕微蜜糖甜味。Antipasto :共有五款,每一款都吃過後個人特別喜愛肝醬那款,醬很幼滑細緻,表面配有果醬能夠中和膩感。吸引之處是可以無限任加,我再加了自己喜歡吃的那款,能夠再次品嚐 。Parmesan Cheese Spaghetti :選了這個芝士意大利麵,會有即場燒熔這個24個月的巴馬臣芝士,再與意大利麵融合,最後會刨上一片片的黑松露 。芝士味十分濃郁,咸到適中。黑松露片雖然很多,可惜味道偏淡 。Carabineros Prawn Spaghetti :意大利麵跟芝士那款一樣,麵的口感煙靭有彈性,軟硬度適中,這口感的麵是我從未吃過的,很好吃。大蝦的蝦殼是軟的,吃起來不會插到嘴巴,但我不知道是否剛好只是遇到軟殼蝦 。Pork belly, apple puree, baby gem, mustard sauce :豬腩

Welcome drink :(亦可選擇酒精飲料)
碟豆花氣泡飲(無酒精)

Antipasto :

Parmesan Cheese Spaghetti :

Carabineros Prawn Spaghetti :
很好吃。

豬腩肉偏向肥膩,配以蘋果泥能中和油膩感不錯。

Lamb Rack & Sausage:
羊肉新鮮肉質很嫩,沒有太重調味 能吃到羊肉本身的肉味。生熟度剛好,令肉汁得以保存 。

甜品
Seasonal fruit napoleon, mango sherbet :
拿破崙酥脆,中間的忌廉奶味很重而且幼滑,吃完Creamy的甜品,再吃旁邊配上的芒果雪葩,特別清新 。

Smoker hazelnut chocolate lava tart, vanilla ice cream :
朱古力撻切開是流心的,偏向黑朱古力不會過甜,與雲呢拿雪糕很配搭 。

特色茶-白桃紅茶

Latte

用餐完畢後,去洗手間時發現餐廳超細心,設有牙線及漱口水供使用,而且空間大、又整潔 。
2024-05-05
2024-05-10 22 浏览
A  Lux 是一間意法Fine Dining 餐廳🍴,它位於中環都爹利街,餐廳環境優雅寬敞,非常適合和朋友聚會用餐嘅地方。 朋友從遠方回港渡假,當然要帶他到這裏試試。我哋選擇咗Chef Selection Menu, 包括有以下:首先嚟三款熱辣辣嘅麵包,分別牛油🧈香濃鬆軟的牛角包,意式香草包和芝士脆片,配上橄欖油更好味。*Amuse Bouche赤貝牛油果醬墨魚汁脆餅,赤貝鮮甜加上墨魚脆餅咬開爆汁,入口充滿海鮮鮮甜味👅,牛油果🥑 醬清新,口感柔軟及脆口集中於一身,不錯嘅前菜小食。* Balik Style salmon, avocado puree, kristal caviar頂級肥美煙三文魚片,配上奢華嘅嘅魚子醬及健康美味嘅牛油果醬,再以色彩斑斕嘅食用花點綴,賣相一流, 味道亦可口,口內充滿著清新海洋味和夾雜着不同食用花嘅花香味, 真奇妙! 😌*Hokkaido scallops, white asparagus, 5j ham大粒嘅北海道帶子,肉質鮮甜彈牙,配上伊比利火腿絲和白蘆筍, 增加口感, 層次更多,味道豐富美味。*Jumbo morels, prawns, champa

*Amuse Bouche

*Jumbo morels, prawns, champagne
大羊肚菌配釀鮮甜鮮蝦加香檳醬汁,味道不錯。

*Spaghetti abalone, Sichuan style
Fusion方法創新做出四川口味嘅鮑魚意大利🇮🇹粉,意粉煙靭彈牙,鮑片鲜味十分,加上辣椒粒,好 醒胃惹味👌🤤

*Seasonal fruit sorbet
檸檬sorbet, 酸酸甜甜, 清新美味, 加上粟米片, 增添多重口感. 炎熱嘅夏天, 食一口真透心涼。

*Slow cooked Lobster, saffron shellfish sauce
慢煮龍蝦,肉質明顯更鮮嫩, shellfish醬汁令到龍蝦味道提升,不錯👍

*Dessert -  Chestnut Tiramisu
栗子Tiramisu好特別,粒粒嘅栗子肉好有口感, 手指餅濕潤,味道不會太甜,配上咖啡酒嘅香味,真係令人一試難忘👍😉

*Petit four
最後,三款細細件嘅Petiti four 作為豐盛晚餐嘅完美句號,有香濃牛油味🧈Madeleines馬德里貝殼蛋糕,咬一口 滲出陣陣檸檬清香、軟心朱古力帶有Baileys 酒味同清新柚子啫喱,每款賣相都好精緻,好滿足😌

Coffee or tea☕️🫖

整體來說,A Lux食物質素,服務,裝潢和位置都不錯。 不過,價錢相對貴一點, 如果有特別日子要慶祝,都值得一試。

• Chestnut tiramisu
  • Slow Cooked Lobster
位於中環的A Lux法國餐廳,門口真係好似去咗巴黎一樣,環境優雅,氣氛浪漫🌹今晚同朋友一齊叫咗份tasting menu。首先上枱嘅係餐前小食和法國牛角包、麥包及脆片接著係Lobster bisque, tortellini,龍蝦湯夠晒濃郁,每一啖都充滿龍蝦嘅鮮甜,雲吞皮薄餡靚,口感一流😬跟住就係French beef tartare, smoked mayo, fried toast,牛肉他他口感軟滑,配埋煙燻蛋黃醬,味道更加豐富,炸多士香脆可口,真係絕配。然後就係重頭戲,Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle,廚師會喺你面前即場點火燒香24個月巴馬臣芝士配上黑松露去煮呢個意大利粉,真係不得了,巴馬臣芝士嘅香味濃郁,黑松露嘅香氣撲鼻,每一啖都充滿奢華嘅感覺,真係令人回味無窮。仲有Carabineros prawn homemade spaghetti,西班牙紅蝦鮮甜彈牙,自家製嘅意大利粉口感煙韌,配埋蝦頭蝦膏去整的香濃醬汁,真係食到停唔到口。主菜方面,叫咗美國USDA肉眼扒,煎得啱啱好,外層焦香,內裡鮮嫩多汁,肉味濃郁最

最後就係甜品時間,叫咗栗子Tiramisu,真係好特別,粒粒栗子肉好有口感,配埋咖啡酒嘅香味,真係令人一試難忘。

果然餐廳的食物真係好高質素,每一道菜都充滿心思,服務又周到,環境又浪漫,真係一個慶祝生日、紀念日或者同朋友聚會嘅好地方!一份tasting menu 足以試晒佢嘅招牌菜👍