2021-04-28
位於尖沙咀The One嘅法國餐廳🇫🇷 裝修簡約,半開放式,精緻吊燈,柔和嘅燈光,枱上有個細細嘅紅色杯蠟燭,座位舒適,十分浪漫💕首先叫咗2杯飲品摩納哥啤酒 Monaco紅色嘅啤酒好特別,淡淡嘅麥味,味道唔會好苦🍷新鮮蘋果茶 Fresh Apple Tea淡淡嘅蘋果香,唔落糖都有陣甘甜嘅味道🍵前菜 蟹肉牛油果他他Crab & Avocado Tartare擺盤精緻,表面大量嘅鮮甜蟹肉絲,配上牛油果,青瓜同他他醬,口感豐富,十分開胃🥑法國鵝肝醬多士 Toasts au Foie Gras唔同平時香煎鵝肝,今次係凍食配多士,唔會有油膩感,味道清新,如果覺得太淡旁邊有手工杏果醬同黑椒可以自己調味🥪主菜 香煎帶子蕎麥薄餅 Scallops & Mushroom Galette 焦香帶子煎得非常靚,蕎麥薄餅質感軟身配上白酒忌廉野菌一齊食,味道唔錯,口感豐富🌮啤酒烤雞配蕃薯條 Beer Roasted Chicken 其他餐廳少有嘅蕃薯條🍠,雞分量好多,表皮燒得香脆帶少少甜味,雞肉嫩滑,外脆內嫩,雞胸肉都唔會好鞋,值得推薦🍗甜品 提拉米蘇 Tiramisu 芝士cream夾住手指餅乾,5層嘅口感,質
首先叫咗2杯飲品
摩納哥啤酒 Monaco
紅色嘅啤酒好特別,淡淡嘅麥味,味道唔會好苦🍷
新鮮蘋果茶 Fresh Apple Tea
淡淡嘅蘋果香,唔落糖都有陣甘甜嘅味道🍵
法國鵝肝醬多士 Toasts au Foie Gras
啤酒烤雞配蕃薯條 Beer Roasted Chicken
甜品 提拉米蘇 Tiramisu
芝士cream夾住手指餅乾,5層嘅口感,質感香滑厚軟帶有咖啡酒味🍰