餐厅: LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)
资讯:

2017-12-27 435 浏览
又到圣诞! 又到圣诞! 老公好怕人多, 所以提早订枱同我食圣诞大餐, 揾左间好有情调既西餐厅同我庆祝.Lab Eat 虽然唔近地铁站, 但胜在够格调, 灯光好柔和, 就好似食紧candle night dinner咁, 感觉好romantic, 适合两公婆拍下拖仔, 享受二人世界! 而且圣诞节, 多左好多圣诞布置, 好有节日气氛啊, 真系sweet sweet 既呢!望住份MENU 真系花多眼乱, 贴心既店员推介左几款食物俾我地, 之后老公发板, 拣好食物后, 店员先黎杯餐前酒 + 餐前面包. 餐前面包 - 意式软包微暖松软, 配上橄榄油同黑醋, 系standard Italian taste!餐前酒 - Gls Volare Rose黎到咁有情调既餐厅庆祝, 又点可以少左酒呢, 店员介绍左呢支Gls Volare Rose俾我地, 支气泡酒甜甜地好易入口~ Lobster Bisque(龙虾汤)哗~ 龙虾汤真系不得之了, 龙虾味非常非常之浓郁, 厨师将个汤打到非常幼滑, 仲有啖啖龙虾肉, 爽口弹牙, 非常之好味, 一饮难忘! Main course - Iberico Pork Ra

餐前面包

餐前酒 - Gls Volare Rose
Gls Volare Rose

Lobster Bisque(龙虾汤)

Lobster Bisque

Main course - Iberico Pork Rack (炭烧西班牙黑毛猪配蜜糖芥未汁) (店员推介)

不愧系主打菜色, 呢个西班牙黑毛猪一上枱已经好香, 肉质够晒juice又嫩. 而且好特别, 初先望落去仲以为系羊架, 因为见到连骨, 但估唔到黑毛猪都有Pork Rack! 店员话黑毛猪要食八成, 唔似普通猪扒食全熟, 八成就刚好外脆内软, 入面有鲜嫩既粉红色, 但又唔似食牛扒咁有血水流出! 口感真系好正, 确实系外脆内软, 口感无得弹, 而且黑毛猪特别有咬口, 唔似普通猪扒咁, 真系好好味! 配埋个蜜糖芥未汁黎食, 肉味更加鲜同开胃!! 另外个配菜都好特别, 一般餐厅都会配薯蓉, 但今次好特别, 系配紫薯蓉, 甜甜地咁, 几有新意!
Iberico Pork Rack

Daily Homemade Dessert
甜品当然系唔少得啦, 呢个甜品卖相已经好靓, 蛋糕有非常之香浓既朱古力味, 岩晒我, 而且口感软滑, 赞! 见到隔离枱有人周年纪念, 佢老公好有心思同餐厅order 定在甜品上写字, 见到都好感动.
下次生日我都要黎呢间餐厅庆祝先得, 哈哈哈!!
Daily Homemade Dessert
用餐时段