2023-04-25 95 浏览
上环有间人气泰国菜餐厅一直都好想去,见到menu有下午茶我就想试吓佢tea set 拼盘,下午茶有晒经典小食可以食到好多款泰式嘅风味,又唔会觉得好饱肚😁特色就系用英式hightea盘上,第一层前菜有两款,泰式生虾配上特制嘅青辣酱,口感好新鲜而且鲜虾好弹牙,而另外仲有厚切炭烧猪颈肉,食落去口感爽口一啲都唔肥,生菜包好多香料味道都好出色,柚子沙律酸酸甜甜开始开动我个胃🙈😛第二层有串烧鸡肉用炭烧,烧到香口里面鸡肉一啲都唔干身点上沙嗲酱更加提升鸡肉香口,另外佢仲有炸鱼饼同埋炸春卷里面馅料好丰富外边更加炸到好松脆点上酸酸辣辣,好滋味睇佢嘅生菜包,加上咗个细细的杯里面嘅肉丝同埋香料望落去清淡,以为唔系好辣百度嘅风味,肉碎唔会太过肥腻最后一层就系甜品,三种甜品,我觉得一啲都唔甜,加上斑兰简直系Perfect😍另外椰汁糕里面椰汁底下西米烟靭度好好👍🏻好好味最后芒果糯米饭🍚糯米饭有微甜烟烟韧韧好黏口,芒果微微酸唔会太过甜,细细杯女士胃口唔使食太多,份量啱啱好😍🫶🏻

第二层

另外椰汁糕里面椰汁底下西米烟靭度好好👍🏻好好味