隐世米芝莲皇室泰菜,总厨曾任泰皇御厨皇冠 成team都系泰厨团队,更连续 5 年获得「米芝莲推介」,泰国菜fans要试下!环境位於酒店内,酒店附近唔算旺,位置有少许静,但店内环境不俗,仲有户外环境,坐得舒适。鲜虾西柚沙律 $168好少地方见到有呢款菜式,大虾有好几件,配西柚沙律酸酸甜甜好清新开胃!冬荫公汤 $128(小)足料冬荫公汤,酸辣比例适中,一嚐正宗冬荫公汤味道。泰式香草炒老虎虾 $428(4只)店内招牌菜式,老虎虾,够哂大只,一上枱已经闻到好香香料味,虾肉弹牙,好似食紧龙虾肉咁,加上香气及青胡椒,必点!青咖喱牛肉 $128食泰式点少得咖喱?可选猪/牛/鸡,牛肉为薄片,咖哩唔太甜,但味道可更浓郁。甜品拼盘 $128有南瓜布甸、千层糕、椰汁西米糕、黑白糯米饭及芒果。我就试咗前三款,南瓜布甸几特别,南瓜味浓郁,千层糕口感软糯,椰汁西米糕正常。总括而言,一间正宗嘅泰国菜餐厅,难怪获得好几年米芝莲,纵使系酒店,但价钱都唔太贵,会再来食。附:餐牌参考

鲜虾西柚沙律 $168
鲜虾西柚沙律

冬荫公汤 $128(小)
冬荫公汤(小)

足料冬荫公汤,酸辣比例适中,一嚐正宗冬荫公汤味道。

泰式香草炒老虎虾 $428(4只)

青咖喱牛肉 $128
青咖喱牛肉
青咖喱牛肉

甜品拼盘 $128

附:餐牌参考
甜品拼盘
又有好一段时间没有挑战Moon Thai既假日Brunch,今个星期日起身突然有个冲动去食,於是乎快手快脚梳洗打个电话去订位。价钱没有太大调整,同样2百左右有交易,Last order时间为2点半。门口多了熊大大,领位挂有米芝莲饮食推介小襟章上环区开餐既好处确实系比起Soho区人少得多,呢度用餐空间宽敞,你可以选坐室内又或是喜爱享受日光既朋友可以坐户外座均有提供进餐厅坐低後,第一时间紧系要舀两碗蔬菜冬荫公汤饮下热身先。别以为素菜为主的冬荫公味道比起混合海虾的逊色,呢度既汤头色泽依然系好标准既泰或风味,酸酸辣辣既味道令人醒神开胃。呢度既Brunch主打泰国风味,小食款式一定离不开常见既泰国地道美食,好似系泰式生菜肉碎包,个人比较推介,猪肉粒剁碎无渣粒无太多脂肪,肉汁香浓。一片大生菜里包入数匙肉碎送进口腔咀嚼,爆汁力强。若嫌辣度不够的话,可以转用辣肉碎茄子取代同样惹味鱼露凤爪浸泡浓郁既泰式酸甜鱼露,加上内层既脚骨已被去清,大大提高食用感之余,更感皮脆爽弹炒杂菜泰式炒杂菜特色较为多汁,尤其吃起白西兰花、红萝卜片、草蘑及粟米芯时份外美味油润酸木瓜沙律木瓜切成幼条状伴大蕃茄,同样酸酸地又好fre
门口多了熊大大,领位挂有米芝莲饮食推介小襟章

鱼露凤爪
炒杂菜
酸木瓜沙律
木瓜切成幼条状伴大蕃茄,同样酸酸地又好fresh
烤蒜蓉包配搭上咖哩主菜既汁更加系劲夹,加上铺满包面上的金黄色碎蒜,简直系令人食指大动

今期Brunch推广为原煲足两両鱼翅,连一个主菜及沙律吧任食包餐饮
揭开煲盖睇下底蕴先,翅针层次分明卖相都很吸引,绝对唔似坊间既散翅或混杂粉丝之类既货式,重点系芡汁又唔会呈浆粉般有胶喉既感觉

老婆最喜欢既咖哩软壳蟹,咖哩味道浓而不辣带点椰奶香,炸至皮脆既软壳蟹入口风味依然,不论系捞几口饭粒又或是沾点蒜蓉包吃都咁好味

另外的一份主食我地点左粉丝大虾煲,沙煲内的粉丝吸收左虾汁及少许酱汁,质感幼细晶莹,一撮又一撮差不多吃光冇得净。虾肉新鲜爽弹,开边焗味道更佳

食完整餐香辣野之後,点都系要饮返杯凉快既泰式冻奶茶爽返一下,其他饮品不在此特别描述
2019-10-13
2020-03-09 70 浏览
上网睇到又想食泰国菜,所以试一试。我估疫情关系冇乜人,环境座位都舒服。叫咗碟四件的虎虾wow 好味,摆得又靓又好睇。另外叫咗三碟餸,样样都好味。买单最後送咗张九折卡,哈哈下次会带屋企人来。
买单最後送咗张九折卡,哈哈下次会带屋企人来。
2020-03-09
$468.5 (晚餐)
  • 鲜虾炒金边粉
  • 冬荫功汤
  • 鲜虾西施柚沙律
  • Thai  herb  tiger  prawn
2020-02-21 175 浏览
难得老板请食晏,一行11人选了这间近在咫尺的泰国餐厅。有老板找数,当然要食豪点,笔者就选了$268的自助沙律吧配鱼翅set。包括一小窝泰翅、主菜则选择了马拉时疏炒猪颈肉。自助沙律吧选择不算多,迷李春卷味道可以但外皮不够脆肉碎生菜包好味生菜新鲜肉碎够香亦够辣,好味青木瓜沙律得个酸字可以不吃冬荫公汤以泰国餐厅来说完全不合格重点的鱼翅,偏咸,当然鱼翅也不会太多,味道亦冇惊喜至於主菜马拉时疏炒猪颈肉就完全不合格和我心目中的味道完全不同,更失望是连最後那杯泰式奶茶竟也劲难饮要赞的只有赠送的炸虾饼因为新鲜即做,又香又弹牙总括整餐都是失望,实在不会再有下次。
肉碎生菜包好味
生菜新鲜肉碎够香亦够辣,好味
青木瓜沙律得个酸字可以不吃
冬荫公汤以泰国餐厅来说完全不合格
重点的鱼翅,偏咸,当然鱼翅也不会太多,味道亦冇惊喜
至於主菜马拉时疏炒猪颈肉就完全不合格
要赞的只有赠送的炸虾饼
因为新鲜即做,又香又弹牙
总括整餐都是失望,实在不会再有下次。
2020-02-21
2020-02-20 147 浏览
好耐冇试过食米芝莲推介嘅传统皇室泰菜 🇹🇭 清一色泰厨团队 食得出地道风味我唔客气啦😍🙏🏻✨苏梅火辣海龙 Koong $428/4好大只啊🦞加咗泰国正宗嘅配料同腰果炒香 好惹味😋龙虾肉爽口入味 系呢到嘅招牌菜啊!.✨青咖哩鸡肉 $128呢款鸡肉有得自选猪肉、鸡肉、牛肉青咖喱甜甜地带微辣 捞饭食一流啊😎.✨柚子沙律 $168味道泰式酸辣🌶虾肉爽口弹牙柚子酸酸地 好开胃!泰式甜品 $128椰汁西米糕、千层糕、南瓜布甸椰汁味浓💗 南瓜布甸好特别呀
好耐冇试过食米芝莲推介嘅传统皇室泰菜 🇹🇭
清一色泰厨团队 食得出地道风味
我唔客气啦😍🙏🏻

✨苏梅火辣海龙 Koong $428/4
好大只啊🦞加咗泰国正宗嘅配料同腰果炒香 好惹味😋
龙虾肉爽口入味 系呢到嘅招牌菜啊!

✨青咖哩鸡肉 $128
呢款鸡肉有得自选猪肉、鸡肉、牛肉
青咖喱甜甜地带微辣 捞饭食一流啊😎

✨柚子沙律 $168
味道泰式酸辣🌶虾肉爽口弹牙
柚子酸酸地 好开胃!

泰式甜品 $128
椰汁西米糕、千层糕、南瓜布甸
椰汁味浓💗 南瓜布甸好特别呀
2020-02-06 127 浏览
上环酒店内嘅一间泰式餐厅,位置比较偏僻呢🙈餐厅环境几宁静,桌之间有空间感,坐得舒适~苏梅火辣海龙炒老虎虾 $118/只应该系招牌菜之一吧✨只虎虾系king size!大只到呢!😳虾肉非常饱满!😍而且够新鲜爽口!炒得香口惹味,高质呀👍🏻鲜虾西施柚沙律 $168有两只鲜虾,几爽口~有好多西施柚粒,新鲜、够水份、唔苦涩👌🏻捞埋鱼乾仔同洋葱丝等一齐食,微微辣,好开胃!🤤👍🏻冬阴功汤(小) $128分碗上了,小辣🌶椰奶味好重,几好饮😋每碗入面有只鲜虾,都系爽口的~猪肉青咖喱 $128猪肉爽口唔痴牙👌🏻青咖喱辣辣地,好味道🤤加埋碗饭就一流喇!甜品拼盘(小) $98水准正常~一向都几锺意食泰式糕甜🤣

上环酒店内嘅一间泰式餐厅,位置比较偏僻呢🙈
餐厅环境几宁静,桌之间有空间感,坐得舒适~

苏梅火辣海龙炒老虎虾 $118/只

鲜虾西施柚沙律 $168

冬阴功汤(小) $128

猪肉青咖喱 $128

猪肉爽口唔痴牙👌🏻青咖喱辣辣地,好味道🤤加埋碗饭就一流喇!
甜品拼盘(小) $98

水准正常~一向都几锺意食泰式糕甜🤣
2020-01-28 131 浏览
夜晚行过上环,突然谂起有间想去好耐嘅餐厅,就系Moon Thai, 一间喺酒店入面嘅泰国菜。记得之前喺网上睇过价钱合理评价又几好, 於是就入去试下。Moon Thai位於苏杭街,夜晚条街比较静, 上到去餐厅冇乜人, 佢有室外同室内位,分别一两成满左右。我叫咗鲜虾炒金边粉 (我劲锺意泰式炒金边粉)。 送到上嚟 ,热辣辣, 啲面唔会黐埋一嚿又炒到少少乾身,正! 啲虾系爽口嘅,成碟加埋青柠汁同花生捞埋一齐食,真系超级好食! 酸酸地非常醒胃 !  (出面有时啲唔好食嘅泰式炒金边粉,啲面会“桨“埋一旧又淋,同埋好多时啲虾肉都有啲霉)  呢间嘅鲜虾炒金边粉令我非常满意 ! 始终系酒店餐厅,所以会贵啲,一碟要128蚊再加一。 不过呢度坐得舒服,服务又几好, 所以收费都合理嘅。 坐咗成晚,呢度嘅人客都唔多,我要介绍呢度比多啲朋友识喇,迟啲可以一齐嚟呢度聚餐,多啲人share仲可以试多啲菜式添呀。

鲜虾炒金边粉
2019-11-27
鲜虾炒金边粉
2020-01-10 190 浏览
Moon Thai既Semi Lunch Buffet都几抵食.环境舒服, 因为系酒店内, 所以人流唔会太杂, 多数食客都系附近返工既上班族.主菜我通常会拣curry软壳蟹, 系自助bar拎D 印度薄饼点D curry黎食, 好夹.软壳蟹即叫即炸, 不过食得多就会有D油腻既感觉.我中意自助bar既冬阴公汤, 够哂多料.另外都有salad, 炒菜, 小食, 水果, 糖水等.
软壳蟹即叫即炸, 不过食得多就会有D油腻既感觉.
我中意自助bar既冬阴公汤, 够哂多料.
另外都有salad, 炒菜, 小食, 水果, 糖水等.
临近年尾又是食好西的时候,每年圣诞前後好多地方都人头涌涌,想搵一个宁静又好味的地方的确有点难度。今年估不到在上环区一所酒店内的「泰菜」有所惊喜。MOON THAI—原来已经连续五年成为米芝莲推介,它的实力的确不容忽视。店内有室内或室外之分,我选择室外可以给我宁静一点。餐牌上的种类繁多,各式各样,应有尽有;无论一家大细或情侣前来也非常合适。泰式酸辣开胃柚子沙律泰菜最美味的食物离不开几款,沙律前菜莫过於柚子的味道。柚子的份量何其多,而且配上多只大虾弹牙有嚼劲。香辣惹味冬荫功汤对於不吃辣既我,反而泰式冬荫功我却喜欢。冬荫功的辣度恰到好处,估不到有大虾真心抵食又浓郁。泰式青咖喱(可选其1-猪/牛/鸡/杂菜)对於咖喱我不是太有喜好,主菜配料有四款选择·我选择牛肉份量.何其多,而且青咖喱制作得相当入味,连同白饭一起同吃,相当滋味。得奖招牌菜-苏梅火辣海龙Koong 能够在米芝莲餐厅吃招牌菜式,真的非常期待。两只大虾完全寓意今年哈哈大笑,有点像新加坡麦皮虾的感觉,亦是咸蛋黄制作蛋黄味出众,虾肉弹牙又美味,值得一试。自家制泰式甜品最後四款泰式甜品包括有椰汁糕、泰式南瓜布甸、椰汁西米糕 等,各有特色甜度
香辣惹味冬荫功汤
泰式青咖喱(可选其1-猪/牛/鸡/杂菜)
自家制泰式甜品
最後四款泰式甜品包括有椰汁糕、泰式南瓜布甸、椰汁西米糕 等,各有特色甜度不高恰到好处。
自家制泰式甜品

现凡打卡及赞好专页都会有一份虾片送出。
2019-12-30
  • 泰式青咖喱
位於上环的Moon Thai,是一间连续五年获米芝莲推介的泰国菜餐厅。餐厅坚持只用 曾仼泰皇御厨的泰厨团队做菜,为各位食客带来正宗皇室泰国风味哦。餐厅设於酒店的二楼,设有室外和室内位置,时日有人包埸,所以只能选择户外坐位啦。幸好当晚不热不冷,坐室外也感到舒适。菜式非常丰富,前菜丶沙律丶咖喱丶海鲜丶饭面丶甜品匀备,而且每一个种类都有大量选择,令人目不睱给。柚子沙律超大一盆,虾肉大只结实,柚子肉鲜甜不酸,拌匀酱汁,清新味道,打开胃口和味蕾。向来不太喜欢喝冬阴公汤,没想到这里的冬阴公汤很好喝呢,不愧为皇室御厨。酸辣味道平衡,汤头奶滑,而且很足料呀。招牌的大虾气派十足,外壳炸至酥脆通透,虾肉弹牙,但略为不够入味,伴旁有大量腰果,配酒一流呀。最後一人一客甜品拼盘,包括: 南瓜布甸丶千层糕丶椰汁糕丶粟米糕。当中最推介粟米糕,鲜甜美味,很好吃呀。

菜式非常丰富

柚子沙律超大一盆

向来不太喜欢喝冬阴公汤

招牌的大虾气派十足

最後一人一客甜品拼盘
2019-12-30
2019-11-29 350 浏览
今日老板请我哋lunch食好嘢🤩🤩所以就黎到上环假日酒店2楼食半自助泰式lunch,环境都唔错😙不过原来人流都唔少,所以最好预先book定位😌我拣左自助沙律吧配一款主菜都系$188,主菜我叫左最钟意嘅西冷牛扒🍽️牛扒份量都算几大,不过就well done...整体黎讲都叫重牛味🐂沙律吧唔算多款,但款款都啱食,有水果,生菜包,炒蛋,泰式凤爪……最重要唔少得冬荫公汤🦐,可以饮到够😆😆😆

2019-08-14 1915 浏览
想喺上环食泰国菜,环境又舒适既话,我会谂起Moon thai呢度。毕竟呢度都系位於酒店里面,唔需要同人逼,枱与枱之间距离宽阔,有一定私隐度。呢度有indoor同outdoor,而家天气咁热当然拣有冷气嘅室内啦。是日黎到啱啱过咗最多人嘅lunch hour,2pm仍有semi lunch buffet供应,但我哋又唔算好肚饿就决定散嗌。叫咗一份烤鸡,大虾柚子沙律,冬阴公汤同埋热既泰式奶茶。冬阴公汤系我成餐饭最锺意嘅一道,酸度辣度恰到好处,材料十分充足,好多秀珍菇同虾,呢个汤好好饮,值得推介。大虾柚子沙律都系足料嘅,酸酸甜甜好开胃,大虾弹牙泰式烤鸡就争啲,冇乜特别,鸡比较瘦,好有骨感热泰式奶茶就一壶上,茶味浓,奶幼滑,好饮。顺带一提,我哋3点几食紧嘅时候就不断有清洁员工系我地附近拖地,其他员工又好似赶落场咁(不过佢地无叫我地走既),只系以酒店餐厅嚟讲,感觉就有啲唔系咁舒服。
泰式烤鸡就争啲,冇乜特别,鸡比较瘦,好有骨感
  • 冬荫功汤
2019-07-29 2573 浏览
周末约了两位朋友喝下午茶,因中午要到上环出席活动,朋友提议到就近的Moon Thai。餐厅在苏杭街的苏豪智选假日酒店内。因中午吃得饱,只点了二人Thai tea set: 沙律、小食并盘、咖啡、茶或泰式蝴蝶花鲜柠特饮。 $ 258 /两位。西施柚沙律~柚子多汁,配虾乾、葱花、红椒,少少辣,酸甜味很开胃!泰式拼盘~包括鱼饼、杂菜春卷、虾饼、猪颈肉、鸡卷、鸡中翼。份量很大,每款四件共有廿多件。味道都不错。较喜欢鱼饼和杂菜春卷,鱼饼香口有肉汁,春卷外皮香脆,切得小巧,一口一件容易吃。精选甜品 - 拉椰糕、椰汁糕~颇为香滑。泰式蝴蝶花鲜柠特饮味道酸甜,够清凉。曾获米芝莲指南推荐,2018年为米芝莲指南餐盘餐厅。设计走泰国风格,除了室内座位,还有颇大的户外区,有上盖可全天候使用,下雨也不怕。不过天气炎热,我们还是选择室内。下午茶,吃饭,聊天都是个不错的地方。Thai tea time 14:30 至17:30 这时段较宁静,环境有泰式feel, 秋冬季节可选择户外座,颇为写意!

西施柚沙律~
柚子多汁,配虾乾、葱花、红椒,少少辣,酸甜味很开胃!

泰式拼盘~
包括鱼饼、杂菜春卷、虾饼、猪颈肉、鸡卷、鸡中翼。

精选甜品 - 拉椰糕、椰汁糕~
颇为香滑。

泰式蝴蝶花鲜柠特饮
味道酸甜,够清凉。

曾获米芝莲指南推荐,2018年为米芝莲指南餐盘餐厅。

• 泰式拼盘
  • 西施柚拼盘
2019-07-05 1521 浏览
同男朋友去左食moon thai因为佢上网见到人介绍,所以就去食啦。佢系上环的holiday inn,都叫近地铁站,行大约5分钟到就行到,当然要google帮手,不过入到酒店,我同男朋友都揾左一阵,唔知点上去,问完职员先知系搭客𨋢上二楼。餐厅气氛都不错,可能系装潢问题啦,都几有泰国feel,不过我地都系实际派,食物先系最紧要。我地order左生菜包、招牌海虾、马沙文咖哩和蒜蓉包,因为男友话网上见到推介蒜蓉包,所以试下,饮品拣左青柠梳打。生菜包的肉碎入面有唔同的香料味,不过就偏辣,香吃辣的朋友应该会锺意,但我同男友食辣的程度都偏低,但都几好食。招牌海虾系因为话拎左好多奖,所以试下,卖相好好,配料都好多,不过海虾本身无味,较像普通炸虾,夹埋配料食会好啲。马沙文咖哩就重椰香,都不错,但最喜出望外的系蒜蓉包,真系好香脆而且味浓,爱吃蒜蓉的朋友一定喜欢。不过青柠梳打我个人觉得偏酸,虽然有比糖浆,但我呢啲唔落糖的嚟试,就觉得佢比较酸了。

2019-06-09 1575 浏览
有一个好耐无见的旧朋友生日,约左佢去佢公司附近食饭,原来佢转左工,去左上环返工,佢话佢有时同同事都会去食一间几有feel的泰国菜,所以就同佢去食啦。因为个朋友食开,加上佢生日,所以就比佢话事,佢拣左几个食开好食的菜式。佢点左一个苏梅火辣海龙koong、鱼肚羮、猪肉碎生菜包、马沙文咖哩配鸡球、油松饼同甜品拼盘,之後每人点左一个椰青,非常丰富。苏梅火辣海龙koong方面,初时以为系咩嚟,原来佢话koong系泰文虾的意思,呢个菜系拎过奖,所以推荐我食,啲配料好多香,夹埋一齐味道不错。鱼肚羮就材料好丰富,又有蟹肉,都几鲜甜。猪肉碎生菜包比起出面一般泰国餐厅好食,食得出有好多香料,而且味够辣,好惹味。之前未咩听过咩马沙文咖哩,後来先知系咖哩的其中一种,呢款咖哩味道又几好味喎,食得到有椰子味,甜甜不辣,加埋啲配料食好好味,我朋友话佢食过咁多次,觉得佢同油酥饼系最夹,真系超好食喎,因为油酥饼焗得好香脆的关系,加埋咖哩都唔会淋,真系好好。而椰青系原个,入面清甜好饮,锺意食椰肉的朋友仲可以饮完食,真系不错的选择。仲有一个好多款的甜品拼盘,有泰国最出名的芒果糯米饭,芒果甜而不酸,好正。