2014-04-30
個日堂左堂,去銅鑼灣食,本來想去我好鐘意嘅burgeroom , 申利:我唔係成日去食,點知佢太太太太多人,就去左隔離嘅拉麵jo 食,吸引我嘅係個陣香蒜油味。太好聞喇!門口貼住左個米芝蓮人,睇真啲,原來無米芝蓮星推介,係食評家推介姐,但我唔覺得好好食囉⋯⋯我叫左個山拉麵,姐係有好多菜嘅,跟三塊叉燒,堆到一座山咁!嫻人先生叫左蒜油拉麵,係不定期有售㗎。仲有餃子同一隻半熟蛋。店面係開放式,好乾淨咁。水自己斟自己添,有生蒜要自己壓,同一風堂個啲一樣!我覺得好麻煩。題外話,仲有辣芽菜同雪菜可以自己加,但我無影到。我唔係好食得辣,個芽菜食左少少,我就投降了。山拉麵($93)湯底,麻麻地,唔太濃。嫻人先生仲話淡添,個人口味唔同啦!碗拉麵太多芽菜,芽菜太多水,搞到個湯淡淡地。唔可以轉幼麵囉!我已經揀左正常淋度,我覺得有啲硬。最後食到一半,我嫌佢太硬,同嫻人先生調換食。可能因為個湯淡,食到有少少鹼水味。叉燒,山拉麵有三塊,係幾好味,肥瘦分明,但唔係特別特出囉!蒜油拉麵($83)我覺得佢嘅幼麵比拉麵嘅粗麵好食多,無鹼水味!幼麵掛到好多湯。湯底濃,好香蒜味,個蒜油味好香,但我覺得食得多就太太太濃。當然,超
店面係開放式,好乾淨咁。
山拉麵($93)
叉燒,山拉麵有三塊,係幾好味,肥瘦分明,但唔係特別特出囉!
蒜油拉麵($83)
我覺得佢嘅幼麵比拉麵嘅粗麵好食多,無鹼水味!幼麵掛到好多湯。湯底濃,好香蒜味,個蒜油味好香,但我覺得食得多就太太太濃。當然,超鍾意蒜味嘅嫻人先生覺得無野啦!
半熟蛋($15)
同埋無乜驚喜,同埋唔知點解隻蛋好凍,我當然知食半熟蛋隻蛋唔會熱,但佢凍得好出奇,凍到唔好食
餃子($18 /3隻)
我覺得係街買返黎煎個啲,底唔脆,18蚊真係唔抵⋯⋯
後記:食完喱間野,我同嫻大先生不停飲水,中左味精毒,嫻人先生不嬲都對味精好敏感,食到少少都不停飲水,我就無佢咁sensitive 嘅,都出事⋯係鋪頭飲左三杯水都未夠,再對飲多支750ml 水。
只可以話,咁嘅價錢,我可以去䐁王食了⋯⋯