2022-05-07
📍The Optimist (灣仔)灣仔軒尼詩道239號地下至2樓西班牙風味指數:❤️❤️❤️❤️難得連放幾日 Happy Friday🥳當然要食好啲😋今次黎到呢間出名西班牙龍蝦海鮮燴飯嘅餐廳🇪🇸真係想試好耐啦🤣餐廳幽暗嘅環境 突顯出其氣派嘅一面👑而且侍應相當有禮貌💁🏻♂️又會推薦店內嘅人氣菜式🙆🏻♂️小編我未食先興奮😆1. Juicy Lobster Rice 🦞由於龍蝦飯係即叫即整 製作需時💁🏻♀️都要等15-30分鐘⏱但大大盤橙紅色嘅西班牙龍蝦海鮮燴飯一到🥘勁鮮艷吸引 真係等幾耐都願意啊❤️🔥雖然麻煩嘅係要蝦碌嘅小編剝蝦殼🤪但龍蝦肉又厚又鮮甜 再食一啖索左濃濃海鮮汁嘅繪飯🍚真係好正啊🤩2. Tuna Tata 🍣係等龍蝦飯嘅期間 當然先品嚐下其他小食啦 😛呢道tuna tata都係侍應推薦嘅🥰一粒一粒吞拿魚肉放上蝦餅上🥠再以飛魚籽作點綴‼️又軟又脆又清爽😆作為前菜黎食 一流啊🤤3. Radron Peppers 🫑呢碟西班牙炸辣椒💚咸咸香香 十分脆口😝平時少食呢類青椒嘅我 都忍唔住食多幾條🤣不過食得多 都係偏咸嘅🤓所以小吃多滋味啦☺️4. Mushroom Croquettes 🍄 就咁睇以
灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
西班牙風味指數:❤️❤️❤️❤️
1. Juicy Lobster Rice 🦞
2. Tuna Tata 🍣
3. Radron Peppers 🫑
4. Mushroom Croquettes 🍄
就咁睇以為普通嘅炸肉餅🥠但裡面蘑菇汁好香濃🙊熱辣辣食落口 外鬆脆內多汁😍好好食😙呢款大家都一定要試試😄
5. Hand Cut Fries 🍟
又係熱氣野⁉️但小編真係好中意食厚切嘅薯條😆熱辣辣又香香脆脆 真係好正💛
好食指數:❤️❤️❤️
整體上 可能因為點左太多煎炸濃味菜式🙈所以係有啲咸嘅😜不過飲返杯cocktail🍸冰涼又清爽嘅口味🧊爽啊🤣