2022-07-20
陳儀興飯店,總店喺新蒲崗,都已經有50年歷史。細細個同家人食過幾次,大個咗都仲記得呢間潮州打冷。近排朋友講起將軍澳開咗分店,經過望到入面光猛、環境乾淨,就約我呢位打冷愛好者嚟食🥰平日晚上7點半左右到,好彩嚟到等幾分鐘就有位,估唔到就算平日都咁旺爆場😯 見到有咁多人幫襯,相信呢間分店食物保持一貫水準🤓店員熱情有禮,一嚟到問我哋飲咩茶,揀咗香片只係我同朋友共2個人,點2壺燉湯+3樣餸,真係太多,飽到肚都凸出嚟🫃🏻茶樹菇杞子圓肉燉烏雞($68/碗)🧉~夠熱,色味俱佳,壺內都好足料,餐牌寫出功效有健脾、補腎、補血,估唔到原來一壺燉湯對身體有功效,此舉值得一讚👍🏻滷水鵝片$148🧆~香濃入味,每片切得厚度適中,易於入口,並唔會咬到牙骰甩😂潮洲蠔餅$85🦪~有3大塊,酥脆香口,炸到金黃色,未食都已經流哂口水🤤 裏面啲蠔仔好大粒,以往幫襯過其他打冷,啲蠔仔都冇咁大粒,抵食🤩沙嗲牛肉炒芥蘭$98🐂🥬~沙嗲汁味道濃郁,牛肉軟嫩滑爽,冇一塊喺韌,芥蘭咬落爽口鮮甜,一啲都冇苦味,出乎意料地好食👍🏻即使咁多年冇幫襯,食物依然美味,回味無窮😋 平日夜晚都爆場係有原因💯 防疫意識很好,每枱餐桌都有樽酒精搓手啫喱比
店員熱情有禮,一嚟到問我哋飲咩茶,揀咗香片
即使咁多年冇幫襯,食物依然美味,回味無窮😋 平日夜晚都爆場係有原因💯 防疫意識很好,每枱餐桌都有樽酒精搓手啫喱比食客消毒雙手,而且餐桌之間都有隔板隔住,確保食客能夠安心地進食🍽