2023-06-21 1276 浏览
「鮨 中本」系中环街市附近,好方便,入面只有寿司吧枱,大约座到14个人,我Book最迟1:30入座,果然入面已经满晒。安排坐好就问好我有冇乜野唔食、wasabi、姜ok唔ok 之后就等大厨上菜。两位都系日藉厨师,但系都识啲广东话食材单字,互动冇问题,有需要经理可以翻译。Lunch set 有两个,今日食嘅系15贯寿司嘅Omakase。细食可以叫12贯。奉茶之后,就上前菜醋海带、萝卜丝、银鱼仔15贯寿司-左口鱼伊佐木鲈鱼缟鯵酱油渍赤身中拖罗大拖罗毛蟹马粪海胆鱿鱼(青柠皮+盐)池鱼(紫苏蓉)小肌拖罗蓉卷长笊贝玉子鳗 (热)最后仲有味噌汁同埋甜品。呢间最欣赏嘅地方系个舍利。叫人打饭每次唔会好多,木筒上加咗布网先放饭,唔会令啲饭好湿。而且饭嘅热度系常温,唔系冷饭,师傅手势令寿司入口即化,好似食一啖饭咁松软。另外比到惊喜,我嘅系毛蟹,蟹肉份量超多,鲜味出晒嚟。玉子质感同埋味道好似鸡蛋布甸一样。另外一个长笊贝系比较稀有嘅食材,似象拔蚌嘅质地。最后一贯系鳗鱼饭寿司,师傅都提醒我会好热,估唔到食落真系把咗一啖热饭一样,第一次食咁热嘅寿司。饮埋味噌汤,仲有甜品柚子雪粑。清一清个口,饱到上心口。我食完嘅时

醋海带、萝卜丝、银鱼仔

15贯寿司-
中拖罗
大拖罗
毛蟹
马粪海胆
鱿鱼(青柠皮+盐)
池鱼(紫苏蓉)
小肌
拖罗蓉卷
长笊贝
玉子
鳗 (热)

最后仲有味噌汁同埋甜品

饮埋味噌汤,仲有甜品柚子雪粑。清一清个口,饱到上心口。我食完嘅时候,其他已经走晒,呢个几钟食呢餐可以做到全程投入,omakase咁先正宗。
2023-06-20
用餐时段