2022-01-30 413 浏览
呢間店發誓不再光顧…事緣今日剪完髮後路經此店,諗住年近歲晚,獎勵自己食一頓好啲嘅午餐。入店後被安排到一位鐵板師傅前,當時有另外兩位客人已入座開始進食,我選擇了一個$790嘅午餐,開始時雖然覺得上菜速度有點慢,但還算可接受,接着那兩位客人埋單,一心以為師傅速度可以回復正常,點知隨即有另兩位客人入座,惡夢就由此開始,上菜速度拖得更慢,因為師傅要照顧後來入座兩位客人,好明顯佢哋點咗個更貴嘅餐,有兩隻大鮑魚,師傅就全力照顧佢哋兩位,我張單就拖得更慢。我最後應該係一碗炒飯結尾,而我見到嗰碟白飯已經擺咗喺度好耐,但個師傅仍然係全力照顧兩位更後入座嘅客人,我碗炒飯就一直都唔見佢郁手,我覺得極不合理就叫服務員過來詢問,佢就解釋話係人手不足,師傅太忙。個問題重點係點解我食到一半另外嗰兩位客人才入座,而我就要等埋佢哋食到單尾,到佢哋食到炒飯先同我嗰碗一齊炒呢?我好似喺搭單食飯咁,用人地一倍半嘅時間先可以食完自己嘅一餐,擺明就係欺負單身客人,我氣得連炒飯都唔食就埋單走人,人哋就話要等埋發叔至開會,我就要等埋人哋食完先可以搭單食自己碗炒飯。最後呢間店我完全唔會推介給任何人,先唔評論師傅係時間控制及分配上出問題
最後呢間店我完全唔會推介給任何人,先唔評論師傅係時間控制及分配上出問題(其實呢個係一般正常掌廚師傅應該要有嘅基本條件),單係講食物嘅質素,就完全唔值呢個價錢,永不再光顧此店。