2018-08-17 324 浏览
近年賣叻沙的店開得成行成市,實在係一眾叻沙控(包括我)的福音。位置介乎灣仔同金鐘之間的「Rempah Noodles」,單睇黑白色的簡約時尚裝修,似cafe多過叻沙店,心裡面都有點疑惑係咪不倫不類半桶水之輩。坐低睇睇menu,原來佢做得幾專,選擇得三個:叻沙、蝦麵同乾叻沙(各$98),係香港做飲食業咁難的年代,肯唔為香港人的多樣化要求就範,我幾欣賞,同時都證明老闆對自己出品好有信心。呢度的叻沙係標榜娘惹風味,我唔知娘惹同新加坡式有咩分別,驟眼望好似差不多。叻沙湯底同樣有好香濃椰汁味,味道濃厚帶微辣,但飲完又唔會覺口渴。麵條用上粗米粉,其實似米線,係合我心水的麵,同濃味湯底好襯,好過用粉絲、蛋麵。配料都算多,有豆卜、蝦、魚片、雞絲、雞蛋,我最喜歡當然係豆卜,索晒湯汁。蝦麵當然係用蝦湯,可能唔慣,總係覺得有點腥,但都係鮮同清嘅。麵條可選蛋麵、米粉或者混合,我選米粉,因為怕蛋麵有鹼水味,米粉都爽同滑,配同樣清清地嘅湯都幾夾。面頭有燉豬肉、蝦、炸豬油、炸洋蔥,豬肉連肥膏同皮,煮得幾腍,但最搶味同最大功臣反而係豬油同炸洋蔥,又脆又惹味。你問我係咪好值得專程試,我又覺得未至於,但佢的叻沙水準在合格
呢度的
你問我係咪好值得專程試,我又覺得未至於,但佢的叻沙水準在合格以上,經過的話不妨試試。