2005-01-31
台灣人老友同日本仔上司來港公幹,由於日本仔想食local food,所以請我帶佢地去食番個地道的港式早餐。講到港式早餐,當然係茶記出品啦!見佢地住響灣仔的酒店,就帶左佢地去金鳳試下奶茶同菠蘿油。一行三人於8:45左右黎到,店外係一如既往地排左一條買外賣的人龍,細細的店內亦係座無虛席。日本仔見倒,自然係深慶對辦。店員叔叔見我帶住兩位遊客,就好好人咁請一D人客逼一逼,讓出大半個卡位俾我地─同一位小姐搭檯。三個人坐定定,開始研究餐牌。日本仔見對面的小姐碟沙爹牛肉麵都幾好樣,就要照辦黎一個Chinese noodle。當我話佢知人地食的係日本一丁麵,佢都呆左一呆,估唔到「地道港式早餐」會係日清出品!正如大家去外地旅行都好少選擇番made in China的食物,日本仔亦變陣,要左沙爹牛肉米。此外,我再幫佢地一人叫左一個菠蘿油、一件蛋撻同一杯熱奶茶,自己就要左個菠蘿油同凍檸茶少甜。菠蘿油係新鮮出爐的,加上一大片牛油,入口鬆軟美味,兩位人客係讚不絕口。蛋撻係僅餘的貨仔,已經攤凍左,所以只係OK而已。個奶茶甚得兩位遊客歡心,話夠晒香滑。日本仔又要食沙爹牛肉米兼套餐包埋的煎蛋,又要食菠蘿油同蛋撻,忙得
三個人坐定定,開始研究餐牌。日本仔見對面的小姐碟沙爹牛肉麵都幾好樣,就要照辦黎一個Chinese noodle。當我話佢知人地食的係日本一丁麵,佢都呆左一呆,估唔到「地道港式早餐」會係日清出品!正如大家去外地旅行都好少選擇番made in China的食物,日本仔亦變陣,要左沙爹牛肉米。此外,我再幫佢地一人叫左一個菠蘿油、一件蛋撻同一杯熱奶茶,自己就要左個菠蘿油同凍檸茶少甜。菠蘿油係新鮮出爐的,加上一大片牛油,入口鬆軟美味,兩位人客係讚不絕口。蛋撻係僅餘的貨仔,已經攤凍左,所以只係OK而已。個奶茶甚得兩位遊客歡心,話夠晒香滑。日本仔又要食沙爹牛肉米兼套餐包埋的煎蛋,又要食菠蘿油同蛋撻,忙得不亦樂乎!見兩位遊客食得咁高興,我都好安慰。
其後,老友話番我知,日本仔之後幾日都要黎番金鳳食早餐,天天菠蘿油加奶茶都唔厭!日本仔早我老友一天回國,在最後一朝拖埋個行李都堅持要去金鳳食早餐─去過金鳳的朋友都知果度幾細幾逼架啦!門口位「歐巴桑」見倒日本仔個大當然係呱呱叫啦,不過果位叔叔認得佢地兩個,就好好人咁勉強將佢地安頓好。臨尾埋單,老友挑起條筋想番張收據番去claim公數,就拎住伙計手寫住38的紙仔去櫃檯埋數兼要收據。個「歐吉桑」見狀,就叫門口位「歐巴桑」黎搞掂佢,果位「歐巴桑」就好豪氣咁問老友要左張紙仔,叫佢地行埋一邊等。只見阿「歐巴桑」好「酷」地大筆一揮,響張紙仔的38右邊寫左個‧‧‧「元」字,然後俾番我老友當係收據!老友話佢當時笑到腳軟,雖然張「收據」唔claim 得公數,但確係一件與別不同的地道紀念品!