2022-06-23
又多一間日本🇯🇵過江龍嘅拉麵🍜身為拉麵熊嘅我梗係要去試吓啦🤭 呢間拉麵出名係特別用咗🐖豬背油脂熬製而成嘅湯底,拉麵極重油脂香而且質地非常濃厚,啖啖都飲到豬骨味道同埋會有啲豬油脂粒粒🙈比較重口味😆呢度嘅麵條🍜係粗身嘅極太麵,咬落去煙煙韌韌勁掛湯汁,仲好香小麥味,口感彈牙👍🏻🦐海老辛醬背脂煮干拉麵($98)湯底飲得出有蝦頭嘅味道😋加埋海老辛醬,香香辣辣濃郁嘅蝦味真係好幾好飲,重點個湯唔會太鹹,我自己仲加咗$5 揀咗脂增し(2倍)成個湯再更加濃厚豐富同重油脂🙈 😂另外如果唔夠其實仲可以揀+$10鬼脂(3倍)同埋+$15脂地獄(4倍)⚠️ 每碗拉麵都有跟兩塊豚肉,一塊薄身嘅鹽味慢煮豚肩叉燒,另一塊厚身啲嘅係炙燒醬油豚腩叉燒,兩塊都好好食個肉質都好軟淋,我比較鍾意厚身嗰塊炙燒叉燒,半肥瘦啱啱好,燒得好香,值得一讚隻溏心蛋,個溏心煮得非常好靚😳🐖特製背脂煮干拉麵($88)呢碗拉麵比海老味嗰碗更香純豬油脂味,加咗少少洋蔥令到個湯有少少甜甜地,同樣有兩塊叉燒同m一隻溏心蛋,份量好足夠🥟口福餃子($24)餃子煎得外脆內軟,裏面肉汁豐富👍🏻最後值得一讚佢呢度個店長好細心,事緣今日係放工嚟食,所以着住白色衫,
🦐海老辛醬背脂煮干拉麵($98)
🐖特製背脂煮干拉麵($88)
🥟口福餃子($24)
餃子煎得外脆內軟,裏面肉汁豐富👍🏻
最後值得一讚佢呢度個店長好細心,事緣今日係放工嚟食,所以着住白色衫,店長見到我好擔心彈到啲湯落件衫,佢靜悄悄咁拎咗一張好長嘅廚房紙巾俾我墊住件衫🥹