2018-03-24
深水埗一向都係平民食坊集中地。其中一個著名就係呢度,聽說價廉物美就試試。餐廳唔大,座位迫陝,但呢個係平民食肆嘅特色。第一次唻當然要叫例牌:蟹膏蕃茄湯檬及越式紙米卷。點餐後食物好快就上桌。翻動一下碗湯檬,唔覺有蟹膏,再飲下啲湯都唔覺有蟹膏味。究竟蟹膏在哪兒?以為佢俾漏咗蟹膏,見其他人碗湯檬都係一樣,所以決定食。食食下發現貌似蜂巢/豆泡嘅配料原來就係蟹膏。 啲蟹膏混合咗粉絲同其他食材製成好似豆泡/蜂巢型嘅食物。味道不錯,而且混合了粉絲減輕了蟹膏嘅肥膩感及增添了口感。毎湯檬配料好多,又多蔬菜,比起一般茶餐廳健康。($45)紙米卷好足料,味道較清新。跟餐嘅醬汁係沙爹汁,上面灑了好多花生,炸蒜片同在沙爺醬中好少見嘅蘿蔔絲。但本人覺得啲沙爹汁同紙米卷唔太夾。($32)總括來講,呢度都算抵食,兩個人食$100有找,而且食得飽,但食物質素唔特別高。個人認為無需特別來朝聖,但因為平,所以試一試無妨 。
其中一個著名就係呢度,聽說價廉物美就試試。
餐廳唔大,座位迫陝,但呢個係平民食肆嘅特色。
第一次唻當然要叫例牌:蟹膏蕃茄湯檬及越式紙米卷。
點餐後食物好快就上桌。
毎湯檬配料好多,又多蔬菜,比起一般茶餐廳健康。