2021-11-19 46 浏览
最近中環街市翻新後,好多人都專誠黎到打卡,之後又可以行下樓梯街,一舉兩得。之但係,行完一日,又好想搵番一個地方坐定定食番一餐,唔駛企係街市入面覓食可以有咩選擇呢? 我會贈你一句:柳暗花明又一『川』,講緊既係當你願意花力氣行十幾級樓梯入去搭LIFT上1樓之後,你就會見到一間好有風味同特色既隱世『川』式麵店。 一入去,你會發現整間舖頭既裝修都好有中國風,特別欣賞既係佢牆身用左灰磚牆紙,營造中國街頭感覺,配合番古式燈罩,的確好有係中國街頭食碗小麵既風味。 今次我地2個人黎到,1人叫左1個麵餐,麵餐有分A+B 或 A+B+C /D 或 A+B+C+D,另外佢仲有好多細項可以選擇,例如加料 / 加麵 / 加(少)辣 / 加(少)麻 / 走乜走物,仲有白湯岩D唔食辣既,都幾貼心,岩晒個人份量同口味,豐儉由人。 我地1個叫左A+B+C ,1個叫左A+B+C+D,其中一碗加左麵同辣,結果,叫到成枱都係野食,好豐富,哈哈哈 招牌豌雜麵 少辣(4星) 豌雜麵,係一碗撈麵。香濃既肉燥加上炸黃豆同花生,的確一絕。好辣之人可以再加辣,因為少辣左略嫌唔夠喉(後悔...)。麵底用上拉麵,彈牙煙韌,撈完之後好掛汁

招牌豌雜麵 少辣(4星)

豌雜麵,係一碗撈麵。香濃既肉燥加上炸黃豆同花生,的確一絕。好辣之人可以再加辣,因為少辣左略嫌唔夠喉(後悔...)。麵底用上拉麵,彈牙煙韌,撈完之後好掛汁同肉燥,配合炸黃豆,加少少花生同蔥花,添補香氣,甚為妙也。可惜既係,如果炸黃豆能夠再脆D,就值5星了! 撈完之後,有D淋左了,不過兩害取其輕麻!

瘋狂肥腸麵 紅湯加辣加麵(4.5星)

加完麵好大碗,真係DOUBLE左! 個拉麵口感唔錯,仲好彈牙,的確值得加底! 雖然碗湯好似好紅,但絕對唔係死辣入唔到口果種,個湯都好有香料味,食得出爆炒過一輪,下個苦功! 最值得讚既係肥腸,原本呢碗麵只係值4星,就係啲肥腸令佢好食指數加左半星! 比個CLOSE SHOT大家睇下

本身我地其中一個人唔太好豬腸,因為通常出街都會食到好肥同好羶,但呢條肥腸被喻為『人生第一條唔抗拒再食既肥腸』,原因就係完全唔肥同冇羶味(所以就有半星加)。聽講店家真係每一條肥腸都有睇過,保證肥美,而且用人手刮走內壁脂肪,減少油膩感同羶味,同時令肥腸更乾淨,真係可以食得安心! 係加料推介!!

鐘水餃 (4星)

呢個係其中一個C既小食,要另加$32蚊,一碗有6粒。原先以為都大粒既,但原來係迷你一口餃,岩晒女仔食,對於男仔黎講就要大粒D啦...XD! 大家千祈唔好睇佢紅油滿溢,其實唔食得辣既人都好岩食嫁! 因為佢用左甜醋做底汁,中和左辣味,食落去內餡仲甜甜地,加上有勁多芝麻,又香又甜! 仲有一個用處就係可以用黎打卡呃LIKE,等人以為自己食得好辣!

棒棒雞 (3.5星)

呢款同樣係C類小食,但要加$32的! 呢個比起水餃就食得到麻同辣了,而且D雞去晒骨,切到一片片,一口一舊,好適合食肉系既男女生! 值得欣賞既地方係,雖然加左麻辣,但D雞既肉味無被掩蓋,仲反而因為辣而釣左D雞肉味出黎! 加上毫不姑寒既蔥花,不錯呢!

成都老冰粉 (4.5星) 大推必叫!

呢碗冰粉可以被稱為神級冰粉。千祈唔好睇佢細細碗,絕對不能睇小! 首先,呢碗冰粉係解辣救星(如果朋友食唔到辣,又誤食左辣野,比呢碗佢食,一定加分)。冰粉既質感極滑,滑得黎仲要係有水嫩般既彈性。再者,呢碗冰粉既神來之筆既係佢既配料,有山楂片、提子乾、花生粒、芝麻同酒釀,分開食令冰粉有不同味道既層次同口感,酸、甜、香、咸、脆,甚為豐富! 真係後悔冇叫2碗要同人分呢!

烏梅汁 (4星)

最後,B類飲品值得推薦既係烏梅汁。酸度適中,一飲落去潤喉醒神,解辣之選。