今日同朋友去銅鑼灣行街shopping,到咗食晏時,朋友帶我去"張公館"食野,話佢食過呢間的晚餐好食。入到去相當之有驚喜,地方雖然唔係好大,但環境優雅,望住落地玻璃窗,好有空間感。坐低一睇餐牌,見到做會員有優惠,我即刻掃code做會員,攞個優惠食埋呢餐先。點心方面,分別叫左懷舊豬潤燒賣、酥皮叉燒包、桂花五色糕同生磨蛋白杏仁茶。燒賣大大粒,食落有口感,豬潤夠滑香。叉燒包外皮酥脆,餡料多得爆棚,叉燒肉清楚可見,食落有咬口。杏仁茶上台已經聞到香味,磨得好幼好香,杏仁味濃,蛋白香滑,不妨叫一碗分享品嚐。另一份甜品推介桂花五色糕,係上多種水果製作,顏色鮮豔吸引,入口有濃郁又帶清新嘅桂花味。主食方面,先嗌咗燒味雙拼同羊肚菌姫松茸水中花燉湯。叉燒入口有濃郁嘅甜香味,肉質爽嫩多汁,而燒肉外皮脆口,肥瘦均勻,配有海蜇作為點綴,亦係爽口彈牙。燉湯既材料正正有助增強免疫力,湯水清甜,入口清潤,菇菌味好香,的確係注重養生既香港人首選。另外午市提供紅燒乳鴿,價錢唔貴而又為食既我地,叫左一隻試味。上台見到乳鴿燒得相當之有光澤,食落好香口,而且肉身帶汁,名副其實的皮脆肉嫩。