2023-10-11
今日嚟到尖沙咀呢一間三日月食鐵板燒同朋友慶祝生日飯,之前好彩我哋都同餐廳預約咗位置,去到嘅時候都見到餐廳非常多人,我哋大概係七點嘅時候去到同店員確認咗預約之後就可以入去 餐廳嘅裝修非常時尚,亦都同日本嘅鐵板燒餐廳非常似,充滿日本嘅味道!由於慶祝生日嘅關係,我哋就叫咗兩個極上一人前鐵板餐,食物種類都非常多,我哋就每樣都揀咗少少兩個人share! 頭盤有三樣唔同嘅嘢食,包括係漬物豆腐同埋煙燻雞肉,個人嚟講覺得煙燻雞肉幾好食口感亦都幾特別刺身就有吞拿魚甜蝦,吞拿魚嘅口感非常好,而且厚切!油脂非常飽滿,甜蝦亦都非常好食食得出本身來貨非常新鮮我哋就揀咗和牛/豬各一,海鮮就有鮑魚同埋大蝦!鮑魚再加埋昆布汁嘅口感非常好食而且南非鮑魚非常新鮮嚟嘅時候本身仲係每一隻都識得郁,燒完之後每一隻都非常爽口彈牙,再加埋廚師特製嘅醬汁,將成個菜嘅味道昇華!正!✌🏻 大蝦,亦都用咗蝦頭,造成一個特別嘅醬汁,口感亦都非常好味,食得出廚師嘅功架! A4鹿兒島和牛卷,係我覺得成晚嘅主角,廚師燒得唔係非常熟,中間仲有粉紅色,成個肉質非常好食,咬落去嘅第一啖已經充滿油香,再加埋本身餐廳配搭嘅醬汁,簡直係非常好食!日本鹿兒島黑
A4鹿兒島和牛卷,係我覺得成晚嘅主角,廚師燒得唔係非常熟,中間仲有粉紅色,成個肉質非常好食,咬落去嘅第一啖已經充滿油香,再加埋本身餐廳配搭嘅醬汁,簡直係非常好食!日本鹿兒島黑豚,亦都做得非常香味道亦都比我想像中好食,因為好多豬肉都會做得太硬嘅口感,呢一間餐廳喺肉質做得非常好,亦都可以鎖緊肉汁!最後食埋佢嘅炒飯再加埋雪糕簡直係大滿足!麵豉湯亦都非常好飲😀