餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

身边有朋友系素食者,如果去普通餐厅食唔系唔可以,但相对选择上会比较多限制,双方都冇食得咁开心,所以同素食朋友都会拣返素食餐厅,上网一揾,呢间「雅悠蔬食」已经系好头既位置,抱有期望嚟试下。餐厅内外Reception 位置分隔左餐厅有左右两面,屏风隔住左面同右面食客,所以冇咁嘈吵,同朋友倾计舒服啲。食物选择Dinner Set相对比较抵食,当然都有散叫,由前菜、小吃到主菜、甜品都有。叫左2个Dinner Set,青咖哩野菜猴头菇配印度薄饼及日本珍珠米($258)及黑皮鸡纵菌鲜豆包白松露薯蓉焗千层面 ($248),价钱由主菜而定,包括前菜、手卷、汤品、主菜、甜品,饮品就需要另外加配。前菜:四喜烤麸及红火龙果藜麦沙律伴无花果黑醋及罗马蕃茄藜麦伴胡麻酱我自己几中意食上海烤麸,软绵绵好似海绵咁,吸附酱汁好惹味,红火龙果好清甜,两个Dinner Set有4小碟前菜都好足够。手卷:香芒牛油果首蓿芽手卷、芦笋素香松首蓿芽手卷未试过食首蓿芽代替饭既手卷,一款系芦笋,另一款系香芒牛油果,我食香芒牛油果果款,包左好几块紫菜,所以好脆口,首蓿芽本身冇乜味,配搭都几得意。汤品:周打黄耳桃胶忌廉浓汤、太子参黄耳马蹄

餐厅内外

食物选择

四喜烤麸
红火龙果藜麦沙律伴无花果黑醋

手卷:香芒牛油果首蓿芽手卷、芦笋素香松首蓿芽手卷
香芒牛油果首蓿芽手卷、芦笋素香松首蓿芽手卷
香芒牛油果首蓿芽手卷
芦笋素香松首蓿芽手卷

汤品:周打黄耳桃胶忌廉浓汤、太子参黄耳马蹄花菇炖汤
周打黄耳桃胶忌廉浓汤
周打黄耳桃胶忌廉浓汤
太子参黄耳马蹄花菇炖汤
太子参黄耳马蹄花菇炖汤

西式忌廉汤加比较中式既桃胶都系第一次,咸度适中,唔会太稠身,加左桃胶有野咬下咁。花菇炖汤几清甜,同埋好足料。

主菜:青咖哩野菜猴头菇配印度薄饼及日本珍珠米 $258
Dinner Set:青咖哩野菜猴头菇配印度薄饼及日本珍珠米

猴头菇配印度薄饼再加日本珍珠米,一道菜用三个国家既食物,真系好有心思同谂头,到底夹唔夹呢?青咖哩对我嚟讲唔辣,甜甜地,几惹味,猴头菇本身既口感烟烟韧韧咁,又索汁,配咖哩好唔错,而印度薄饼比较薄身同油腻少少,可以更干身香口,但点咖哩食都可以。

主菜:黑皮鸡纵菌鲜豆包白松露薯蓉焗千层面  $248
Dinner Set:黑皮鸡纵菌鲜豆包白松露薯蓉焗千层面

未食过素既焗千层面,望外型唔会知系素,以为平时食开既千层面,芝士足,本身既肉酱由白松露薯蓉同埋藜麦代替左,食落冇平时既咁腻,薯蓉溶溶既口感配有咬口既面皮,仲有类似豆腐干既野垫低,口感丰富,亦十分饱肚。

甜品:黑芝麻豆腐千层班㦸 +$25、百爵红茶乳酪蛋糕
黑芝麻豆腐千层班㦸、百爵红茶乳酪蛋糕
黑芝麻豆腐千层班㦸(+$25)
百爵红茶乳酪蛋糕

加左$25要黑芝麻豆腐千层班㦸,造型可以,入口重黑芝麻味,有啲似黑豆豆浆既味,可惜蛋糕皮造得比较厚,影响口感,未能做到入口即化。而百爵红茶乳酪蛋糕就几岩我地口味,百爵同红茶两者味道都食得,口感似cheesecake,不错。

饮品:蓝碟花雪梨汁 +$20
蓝碟花雪梨汁(+$20)

饮品唔包,都要加配,加配项目之中拣左蓝碟花雪梨汁,配搭几特别,饮落都系以雪梨味为主,颇清甜解渴。

餐厅系走既时候已经全场爆满,亦冇令我同朋友失望,就算系素菜,都可以有唔同变化,将中西甚至系日泰结合一齐,有花心思,如身边有素食者不妨带佢嚟试下。
2019-07-15
四喜烤麸