2022-06-15
前排同朋友傾開計研究緊去邊度食日本嘢,佢就推薦左我嚟食呢間位於佐敦嘅「漁正-居酒屋」,果然冇介紹錯成個環境真係好似去咗日本居酒屋嘅感覺。啱晒同朋友,放工飲兩杯輕鬆吓。1️⃣墨作螢光魷魚魷魚味道鹹鹹香鹹咁,香鮮甜味,味道細膩。2️⃣燒白飯魚干第一次咁食白飯魚經燒過嘅白飯魚干,脆身香口,配酒配野飲一流。3️⃣真羽太-刺身刺身份量十足,goggle了解一下,原來真羽太係石斑魚一種,係要係夏天當造魚,今次有緣可以品嚐一下,真係幸福。真羽太肉質結實,店主揀選當造魚做刺身保證到品質新鮮。4️⃣虎蝦天婦羅卷炸蝦新鮮熱辣、肉厚,蝦味濃。5️⃣鹽焗銀杏食銀杏唔少益處,店舖已貼心剪開銀杏口,入口有淡淡鹹香味之餘,又唔會死鹹。6️⃣雞皮串日本的傳統串燒料理,雞皮燒到金黃酥脆,多餘的雞油全部迫出。7️⃣雞腎串、雞軟骨串雞腎、雞軟骨都爽脆嚼口,用簡單鹽燒已經有夠味。8️⃣日本大蔥串怕食蔥會辣嘅朋友,不妨試下日本大蔥串,大蔥經燒後,提升蔥甜味,完全無平時食蔥嘅辣食同草青味。9️⃣浜川黑醬油拉麵濃郁既黑醬油湯底,叉燒肥瘦比例完美入口即溶有驚喜。🔟巨峰乳酸梳打、原味乳酸梳打可惜當晚唔方便飲酒,叫左呢兩位乳酸特飲,乳酸味道唔會太甜入口清爽,同今晚呢餐都好
1️⃣墨作螢光魷魚
魷魚味道鹹鹹香鹹咁,香鮮甜味,味道細膩。
2️⃣燒白飯魚干
3️⃣真羽太-刺身
炸蝦新鮮熱辣、肉厚,蝦味濃。
5️⃣鹽焗銀杏
6️⃣雞皮串
日本的傳統串燒料理,雞皮燒到金黃酥脆,多餘的雞油全部迫出。
7️⃣雞腎串、雞軟骨串
雞腎、雞軟骨都爽脆嚼口,用簡單鹽燒已經有夠味。
8️⃣日本大蔥串
9️⃣浜川黑醬油拉麵
濃郁既黑醬油湯底,叉燒肥瘦比例完美入口即溶有驚喜。
🔟巨峰乳酸梳打、原味乳酸梳打
可惜當晚唔方便飲酒,叫左呢兩位乳酸特飲,乳酸味道唔會太甜入口清爽,同今晚呢餐都好夾。