放工交收完行經過順便搵食,呢間舖喺工廈地下,無大招牌,真係要探一探頭望先見到。舖仔細細,20個座位,裝修白色主調配以暗燈,播埋輕音樂,環境舒服。因為細場地嘅關係,只能輕聲談話,大聲講就會好嘈。侍應熱情招待,亦細心講解點餐,似乎係一家人去營運間店,兩三個人包辦落單、執枱、送餐,唔好期待集團式嘅服務。無一人套餐,只能單點叫。單點披薩只提供12吋大,幻想唔到一個人點食。店姨姨貼心介紹可以兩款味混合一個批,就點咗夏威夷風情同紅魔鬼,忍唔住口點多一客水牛城雞翼。即叫即整嘅關係所以等咗十分鐘左右先上雞翼。一客8隻,幾個人分食適合啲。端到上枱,有陣香香地炸物味,色澤還好,希望擺盤落多少少功夫。每隻雞翼都焗炸到深金黃色,配埋個水牛城醬,咬落去第一啖係脆炸口感,再咬嫩嫩雞肉,尚有保存肉汁,水牛城汁醬係偏酸帶輕微辣及甜,辣味又唔會蓋過晒,只係小小哋開胃感,似辣椒仔醬嗰種。另一啖點埋跟盤嘅沙律醬,又唔同風味,個酸酸感覺又再醒神咗!不過要留肚食披薩,否則會食半碟。隔多十分鐘左右,送上期待嘅雙併披薩!望到個12吋批,真係呆一呆,但食指已經按挎不住,芝士味十分香。先試咗夏威夷風情,批底好薄,厚度似厚切薯片左右,上

隔多十分鐘左右,送上期待嘅雙併披薩!望到個12吋批,真係呆一呆,但食指已經按挎不住,芝士味十分香。先試咗夏威夷風情,批底好薄,厚度似厚切薯片左右,上手暖暖的。咬落去,批底係脆、有咬勁,唔係一團腍糍糍麵粉,加埋茄醬、流流哋芝士同酸甜菠蘿,好食!咬完一啖又一啖,既有菠蘿又有火腿及甜椒,足料無呃人。咬到批邊,本身仲猶豫食唔食好,怕太乾身又太飽,忍唔住咬埋去,發覺個面仲係脆,口感有啲似英式鬆餅嘅煙韌。唔知師父用咗幾多種面粉同時間發酵?

食完一隻味試埋另一隻紅魔鬼,見到有辣椒,好驚會噴火式嘅辣度。焗到半脆口嘅辣肉腸配埋茄醬、芝士,未入口口水流。一咬三重口感,既有小小過口癮辣味,又有茄醬嘅酸甜味,後勁嘅奶香暖綿芝士,讚啊!

一個人點食都食唔到一個12吋批,所以惟有打包返屋企。除咗提供餐盒,店員超級好提示翻熱食唔使翻入焗爐,避免太乾身,著我用煎Pam 烘一烘翻熱就可以啦。希望下次可以再試其他美食呢。

整體嚟講,呢個價錢有呢個喜出望外嘅味道,相對返個份量係超值嘅!雀仔胃嘅女仔,同雀仔胃姐妹嚟,一個批加小食應該夠;如果同正常食量朋友,就可能搭多個飯/粉。