2017-12-15
話說今日係我女友話好鬼想食好野, 話哂都星期五, 都係時候安慰下雙方既心靈, 講緊食啊~唔好諗多好早我就搵左間幾特別既餐廳, 佢位於深水埗同太子交界, 搭去太子落車行過去會比較方便由於我一早訂左位, 所以一去到就可以入去餐廳用左天藍色用白色去襯托, 幾夢幻FEEL, 餐廳去仲放左個旋轉木馬~餐廳牆上仲有好多同名人, 唔同客人生日既相片, 顯得好WARM~我自問係食肉獸, 我第一時間就更係選擇食肉不過首先黎既係白湯薯仔煙肉湯 薯仔味都幾濃, 個湯唔會好"希", 煙肉細細粒有咬口~之後黎個沙律前菜酸酸地幾開胃, 菜亦幾新鮮,唔會有草青味~由於即叫即整, 所以要等大約10-15分鐘, 就起菜醬汁有燒汁, 黑椒汁, 我選擇左黑椒我食牛扒比較講究, 我會比較喜歡落鹽去食塊扒真係大過我女友塊面, 又厚我叫左5成熟, 因為上碟時會變相6-7成左右唔好睇落好似好生, 其實熟既程度剛剛好肉質鮮嫩, 唔會"鞋"口, 外層有少少煎到脆脆地首先我點左黑椒汁, 呢個係牛扒大家通常會點既醬汁, 味道唔錯, 唔覺落好重味精, 呢樣好緊要~之後我就加鹽食, 可以帶出更重既牛味同多多既肉汁~成塊扒對於一位男士唔太大`
由於我一早訂左位, 所以一去到就可以入去
我自問係食肉獸, 我第一時間就更係選擇食肉
不過首先黎既係白湯
薯仔煙肉湯
薯仔味都幾濃, 個湯唔會好"希", 煙肉細細粒有咬口~
之後黎個沙律前菜
酸酸地幾開胃, 菜亦幾新鮮,唔會有草青味~
由於即叫即整, 所以要等大約10-15分鐘, 就起菜
醬汁有燒汁, 黑椒汁, 我選擇左黑椒
我食牛扒比較講究, 我會比較喜歡落鹽去食
塊扒真係大過我女友塊面, 又厚
我叫左5成熟, 因為上碟時會變相6-7成左右
唔好睇落好似好生, 其實熟既程度剛剛好
肉質鮮嫩, 唔會"鞋"口, 外層有少少煎到脆脆地
首先我點左黑椒汁, 呢個係牛扒大家通常會點既醬汁,
味道唔錯, 唔覺落好重味精, 呢樣好緊要~
之後我就加鹽食, 可以帶出更重既牛味同多多既肉汁~
成塊扒對於一位男士唔太大`食黎講係一定足夠
最後個甜品
紅桑子蛋糕
微酸既啫喱面層, 加上中間既CRAM, 食落口感好滑溜, 加上下層海綿蛋糕~正
野飲我就叫左個檸茶
檸檬新鮮冇"梅"味, 茶味亦足夠~