2019-03-26
太耐無食過石頭烏冬,所以上星期約埋朋友放工去石鍋堂食石燒手打烏冬。餐廳比較細小,所以坐落可能較逼。餐廳系自己手寫落單方便又快捷!石燒手打烏冬有不同湯底選擇,包括:黑松露香菇湯、魚介豚骨濃湯、和風咖哩濃湯、山地獄辛辣湯、黑蒜油豚骨湯。吉列豬扒石燒手打烏冬:今次既湯底選擇左魚介豚骨湯,味道除左鮮之外,豚骨既甜味也很突出;據餐廳板上得知,餐廳用多款材料熬製了長達十小時而成。而我個人覺得湯底味道好配合烏冬,絕對不會蓋過任何味道!手打烏冬好滑口,但同時吾會一夾就斷,份量剛好一人食用,當中仲有不少蝦乾添。至於吉列豬扒size好似手掌般大小,外面很脆口又吾油膩,豬扒肉質不會太鞋口,點埋沙律醬也不錯。吉列芝士豬扒:豬扒比起湯烏冬所配既較為薄,可能是需加入芝士和火腿。芝士入口即溶,豬扒略有肉汁,幾好食!安格斯牛肉石燒手打烏冬:朋友選擇左和風咖哩濃湯,石鍋烏冬熱辣辣滾住上檯;傳出陣陣咖哩香, 湯底濃郁甜甜地。鮮嫩生牛肉放於熱辣辣既湯底中焯至剛剛熟,入口嫩滑配上煙煙韌韌既手打烏冬perfect!香芋奶茶:香芋跟奶味很突出,但唔覺有茶味;整體不是濃郁,清清地。