2018-01-12 1571 浏览
一連幾日的寒流,實在令人忍受不住。寒流下最令人興奮的活動,莫過於同三五知己去打邊爐,烚下烚下。步行距離內,最喜歡就係陳儀興。小小的餐廳,湯底同配料選擇好多。最重要係價錢親民,而且無加一。親切又熟悉的圓檯,陪我地渡過多少個寒冷的晚上。不同的湯底都有做推廣,每一款都好抵好吸引。但凍冰冰,最適合就係食個醉雞鍋,藥膳加花雕,諗到都㷫烚烚。醉雞煲好足料,一上檯就傳來陣陣酒香,藥材味好濃郁。半隻雞份量都幾多,雞件用花雕酒浸住,確保每件雞都入晒味。加$38的肥牛亦絕不遜色,係高質貨,每一件都見到均勻的油花。個個都係牛魔王,一客細肥牛當然唔夠分啦。我哋揀咗客大的手切肥牛,上檯非常靚仔,每一件都切得好均勻。輕輕淥一淥就食得,入口有融化的口感,而且牛肉味非常濃郁。其他食材亦有一定水準,而且價錢都好相宜,蔬菜更加係由$18起,坊間絕跡。脆肉鯇魚腩真係卜卜脆。豬頸肉的份量好多。羊肉稍為失色少少, 脂肪部份太多,影響口感。午餐肉同竹笙都好好味,每件切得細細, 正好吸收晒湯汁。手打丸有得揀三寶,一次過試晒三款口味。最鍾意墨魚丸,口感好彈牙好正。游水海鮮方面我哋就揀咗象拔蚌,每人一隻過下口癮,鮮味十足。蔬菜雖然每款

脆肉鯇魚腩真係卜卜脆。

豬頸肉的份量好多。

羊肉稍為失色少少, 脂肪部份太多,影響口感。

午餐肉同竹笙都好好味,每件切得細細, 正好吸收晒湯汁。

游水海鮮方面我哋就揀咗象拔蚌,每人一隻過下口癮,鮮味十足。

蔬菜雖然每款只係$18,但絕不欺場,份量足而且亦好新鮮。

食得飽足的晚上,每人二百多,肚仔飽飽,身體暖暖,係驅寒的好活動。約定朋友仔,下次寒流再聚。
2018-01-11