2017-10-03 491 浏览
长假期来到石硖尾应该算系老店之一,想OpenRice睇过啲相都几靓仔,所以决定去试试。订了晚上六点半,问老板有冇停车场,佢话屋村可以拍停车场不过没有免费泊车。停车场入口就是在石硖尾的警署对面,原来平台就是按二字层,下次可以拍那层就不用坐电梯了。我哋差唔多七点钟先去到餐厅,冷气非常劲好有旧式冰室嘅感觉,攞咗台之后立刻点菜。见到个餐牌基本上好多野都想试,但系我哋得三大一细,最后点左五样。手撕鸡基本上系必点,我哋冇订到不过餐厅都安排一份给我们,不错。鸡肉已经拆开还有剩下嘅鸡骨壳,味道较浓不过个人口味比较清淡所以觉得可以淡少少。分量唔算大不过四个人算叫做够食。粟米斑块有边个会抗拒呢,上菜嘅时候鱼块仲系好脆,个汁打得好好也不会太咸,唯一嘅挑剔就系粟米粒唔够。送饭是选,小朋友亦好钟意食。蓝雨猪手唔使多讲,皮够脆,送酒一流。由于骨多所以用亦都唔太多,钟意"选"骨嘅朋友要点来试试。粉丝什菜煲其实都冇乜嘢好需要讲,不过佢嘅馅真系好新鲜。由于上次同太子𠮶间生炒糯米饭名店嗌左交,所以之后都冇再去过。见到依间餐厅有生炒糯米饭立即点来试试,味道不错,唯一失望嘅地方就系炒得唔够干身,油偏多。其实之后仲加左两个外卖

手撕鸡

粟米斑块

南乳猪手

粉丝什菜煲其实都冇乜嘢好需要讲,不过佢嘅馅真系好新鲜。

粉丝什菜煲

生炒糯米饭

其实之后仲加左两个外卖, 南乳鸡翼同杨州炒饭, 回家看看后卖相唔错, 不过还未有机会试食。

最后想讲下间餐厅,冷气真系好冻,亦都好嘈,老板亦都好长气,不过就好有系统,每张枱都有揿钟仔。如果想要食小菜又有茶餐厅嘅感觉就揾啱地方啦。
2017-10-02
粟米斑块