2020-06-09
位於尖沙咀嘅日式燒肉店Wagyu Ya,主打JA鹿兒島直送和牛。今晚決定豪食一次,盡享日式和牛。今晚餐廳好full,得番bar枱有位。一坐低服務生就奉上兩杯熱茶。黎到和牛專門店點可以唔試日式燒和牛!我地點左肉食者拼盤 ($688),有牛舌、牛肉眼,牛西冷同埋牛三角腩,每款各三件。燒嘅次序都有講究,建議由較少油脂嘅開始燒起,牛三角腩嘅油脂最多,入口即溶。四款入面我最中意牛肉眼,口感香軟得黎又唔會過分油膩。四款牛嘅牛味都十分香濃。和牛色澤嫩紅,霜降脂肪分佈平均,大理石狀紋既細緻又分明,肥瘦勻稱。燒和牛時火力切忌過猛,唔好太大火,烤肉時燒好一邊先好反轉,千祈唔好兩邊反黎反去,咁先能夠鎖住牛肉汁!燒牛肉配上三款醬汁,有燒汁、酸汁同埋岩鹽,風味各有不同。服務生特別推介呢個secret menu海膽多士D海膽份量多到滿瀉,而且真係非常鮮甜!海膽加多士呢個配搭幾新穎,創意滿分!每日限定WAGYU DON ($498) 集所有貴價食材於一身,包括熊本和王和牛、蔥吞拿魚腩蓉、鵝肝、海膽、左口魚邊同埋三文魚籽,表面灑上一層薄薄嘅金箔,更顯高級華麗,靚到唔捨得食!特別一讚餐廳嘅通風系統做得好好,食完都唔會一
燒牛肉配上三款醬汁,有燒汁、酸汁同埋岩鹽,風味各有不同。
特別一讚餐廳嘅通風系統做得好好,食完都唔會一身油煙味。