2023-07-17
岩岩由日本返黎都係忍唔到口要食omakase 🫣今次去了上環九如坊一間裝修很似京都feel,入有庭園景觀雅緻的感覺,亦有日本米芝連一星師傅坐陣嘅餐廳。由日本師傅主理,級數自然不同,食材新鮮,全由日本直送,午市二款套餐價錢相宜,非常值得一試。午市兩個套餐,主要分別是燒物,來到無理由唔試埋啦!🌸 焗青森縣蘋果配松葉蟹、海膽焗原個青森縣蘋果,入面有松葉蟹同海膽,蟹肉好鮮甜而海膽新鮮可口,蘋果焗完好清甜滑溜,一啖咁食,三種層次,口感非常豐富🌸 西京汁燒帆立貝配芝士及魚子帆立貝肉厚,醬汁濃郁,帶點清酒味,推介!🌸 北海道蠔熟成的蠔,肉質比較結實,配上蔥絲,帶點中式食法🌸 左口魚刺身配辣蘿蔔蓉及葱絲,魚咬落係比較煙韌嘅囗感,帶少筋,清爽開胃🌸 鮮菇冬瓜配柚子皮金貝湯🌸刺身八貫有火炙金目鯛、鹿兒島的墨魷魚、愛知縣嘅象拔蚌、赤貝、青森縣的中拖羅、大拖羅、北海道赤海膽及江戶前玉子燒,每一件都冇得彈,鮮味十足,師傅按壓壽司嘅過程好專業,令我好有視覺享受,而每件壽司飯小口而不會太重醋味,每款也特顯刺身的新鮮海產味,微微帶出wasabi ,另一番風味。🌸 麵豉湯口感清新,也非常鮮甜,為剛剛的食物消化一下🌸
午市兩個套餐,主要分別是燒物,來到無理由唔試埋啦!
🌸 焗青森縣蘋果配松葉蟹、海膽
焗原個青森縣蘋果,入面有松葉蟹同海膽,蟹肉好鮮甜而海
🌸 西京汁燒帆立貝配芝士及魚子
帆立貝肉厚,醬汁濃郁,帶點清酒味,推介!
🌸 北海道蠔
熟成的蠔,肉質比較結實,配上蔥絲,帶點中式食法
🌸 左口魚刺身
配辣蘿蔔蓉及葱絲,魚咬落係比較煙韌嘅囗感,帶少筋,清爽開胃
🌸 鮮菇冬瓜配柚子皮金貝湯
🌸刺身八貫
🌸 麵豉湯
口感清新,也非常鮮甜,為剛剛的食物消化一下
🌸 熊本蜜瓜 意式奶凍 柚子啫喱
先由淺口的意式奶凍開始食起,白晢滑溜,細膩又有彈性,富濃郁奶香;
再來是清甜的柚子啫喱;
皮薄肉厚的赤肉瓜,香甜又多汁,甜度較高!
為完美的omakase 劃上一個句號