2007-12-16
呢間好似係意大利餐廳來的, 如果無搞錯遲收工的關係, 八點半先返到元朗去到OLIVA, 無需等位, 可以直入裝修幾得, 牆上掛左好多油畫, 雖然唔係靚野名作, 但都唔錯招呼亦好, 無論係加熱水或上菜時, 都會講聲"小心熱"一坐低先放低一籃麵包同橄欖油+黑醋, 但麵包只食一般好食全部野食都係散叫的, (應該無SET DINNER掛, 我估)燒羊肉中東包, 又幾得喎, 羊肉唔"蘇" 蔬菜又新鮮, 伴碟既辣蝦片, 辣辣地又香脆意式千層闊麵, 上面舖滿芝士同茄汁, 闊麵同肉醬一層隔一層, 最底仲有雞脾菇, 增加咬口鵝肝牛柳, 鵝肝煎得太熟, 無乜口感, 牛柳約六成熟, 質素對我來講, 算係唔錯以上三款野, 連加一, $280, OK抵食啦, 但如果有SET, 有埋餐湯/飲品+ 甜品, 相信會仲完美OLIVA係元朗只食開左三個月左右, 睇得出好多人都係新來幫襯的, 見到侍應拎野食經過, 都會頭望望, 亦會左右超下其他人點乜野
遲收工的關係, 八點半先返到元朗
去到OLIVA, 無需等位, 可以直入
招呼亦好, 無論係加熱水或上菜時, 都會講聲"小心熱"
一坐低先放低一籃麵包同橄欖油+黑醋, 但麵包只食一般好食