2017-04-20 257 浏览
係旺角中心對面的潮菜,裝飾好有故鄉feel,木枱木櫈,仲有燈籠高高掛~就連門啦,BB櫈同牙簽,紙巾盒,都係一個系列,好有心思~菜式方面都好多選擇,好多潮洲出名的菜式,好似滷水呀,豬肚湯,門鱔呀都有。潮洲野,點可以無滷水鵝醬滷鵝件HKD 108鵝件係連骨個種,但都有幾塊鵝片的鵝肉算嫩口,但有少少韌有好香的花椒八角味,但味道屬淡口個隻,唔係好濃既滷水。石板燒汁茄子HKD 68上枱時滾熱辣,香氣撲鼻~石燒會痴底,所以要快手食呀~燒汁很惹味,唔會太咸。茄子略嫌有少少硬,油泡多陣會好d。小米餃HKD32雖然上枱的賣相麻麻,有D亂但細細隻,好精緻得意餃皮好似粉果既皮咁, 煙煙韌韌, 入面有D豬肉碎隨碟上的醬,竟然係甜醬黎,好得意,囡囡很愛吃,差不多食了半碟~@@ 汕頭手打牛肉丸HKD 48 呢個牛肉丸,非常結實,彈牙到呢,直頭可以當乒乓波打~芹香紫菜汕尾鮫魚魚丸湯HKD 66 呢個湯,有好香的紫菜味,而且,感覺好天然,無味精媽媽係街好少飲湯,話全部都係味精湯,但今日竟然飲哂成個湯~@@ 鮫魚丸,唔似平時我地既食既魚蛋或魚肉丸,無牛肉咁實,但都依然好彈牙仲有魚肉的香味~ 巨型脆香手打魚蛋HKD 34
就連門啦,BB櫈同牙簽,紙巾盒,都係一個系列,好有心思~

潮洲野,點可以無滷水鵝

醬滷鵝件

HKD 108

鵝件係連骨個種,但都有幾塊鵝片的
鵝肉算嫩口,但有少少韌

有好香的花椒八角味,但味道屬淡口個隻,唔係好濃既滷水。

石板燒汁茄子

HKD 68

上枱時滾熱辣,香氣撲鼻~
石燒會痴底,所以要快手食呀~

燒汁很惹味,唔會太咸。茄子略嫌有少少硬,油泡多陣會好d。

小米餃

HKD32

雖然上枱的賣相麻麻,有D亂

但細細隻,好精緻得意
餃皮好似粉果既皮咁, 煙煙韌韌, 入面有D豬肉碎

汕頭手打牛肉丸

HKD 48
呢個牛肉丸,非常結實,彈牙到呢,直頭可以當乒乓波打~

芹香紫菜汕尾鮫魚魚丸湯

HKD 66
呢個湯,有好香的紫菜味,而且,感覺好天然,無味精

仲有魚肉的香味~

巨型脆香手打魚蛋

HKD 34
阿囡點的菜,無為意,原來係一片片的,唔係粒粒的

因為係片裝,所以無左個種魚丸的彈牙口感,反而似魚片多D

胡椒粉有點兒多,辣到阿囡都食唔到~

手工捻面猴

HKD 46
貪個名得意,落單時唔知係咩

其實係一D手做既粉,好大一塊,再加上潮州特色的咸菜粒拌食

相當飽肚的一個餸 (可以當粉麵咁食)

雖然有唔少潮州咸菜粒,不過味道都偏淡,唔係好濃好咸個種

呢度既價錢幾相宜, 都係幾十蚊一碟,坐得舒服,味道又唔會死咸,清清淡淡

而且經過改良既潮菜, 但很適合香港人的口味~  眼見都好多後生仔女幫襯

可以話係新一代的潮菜入門餐廳~
题外话/补充资料: 前面只有樓梯上落,如果行動不便,可以問問店員,有電梯坐的~
2017-04-12