2019-10-10 894 浏览
作為一個潮州人出街食潮州嘢係非常之普通嘅一件事今日黎到呢間食晒字嘅心夜來潮就叫佢幾味招牌潮洲菜黎試一試黎到嘅時候都係六點半左右未算係好多客人胡椒豬肚湯係平時喺屋企都會食到嘅湯屋企煮嘅時候會落咸菜佢就用左白蘿蔔感覺冇咁熱氣同埋更加入味胡椒味亦都好夠食返幾味鹵味就梗架啦因為只係兩個人黎食只係叫左個雙拼-豬耳同豆腐份量都唔錯呀見到menu幅相就忍唔住要叫嘅炒飯黑松露味好夠但係咸蛋黃略嫌少左少少(但咸蛋白係多嘅)最後係熱氣之最嘅蠔餅!食蠔餅最驚成舊粉食落口佢就唔會喇啖啖都有蠔咁制十分足料嘅一味餸!
作為一個潮州人

黑松露咸蛋啫煲飯

見到menu幅相就忍唔住要叫嘅炒飯
黑松露味好夠
但係咸蛋黃略嫌少左少少
(但咸蛋白係多嘅)

傳統鴨蛋煎蠔烙

最後係熱氣之最嘅蠔餅!
食蠔餅最驚成舊粉食落口
佢就唔會喇
啖啖都有蠔咁制
十分足料嘅一味餸!
醬鹵雙拼
黑松露咸蛋啫煲飯
傳統鴨蛋煎蠔烙
2019-10-01 382 浏览
今日行經旺角,枱頭一望天開始黑,望反落黎見到「心夜來潮」!記得中學時期有位朋友係潮州人,成日放學去佢屋企hea~丫姨總會好熱情甘整啲炒粉面黎食,好懷念!好!就會一會你啦!一打開餐牌,尋尋覓覓見到個潮州炒米粉!呢個梗係一定叫啦!潮州嘢無理由唔叫滷水鵝!跟住重叫左個白果豬肚湯!整多碟辣酒煮花螺!叫完野食無耐好快上齊哂野食!正~!先講我最期待嘅潮州炒米粉!真係好有同學媽咪既味道!加入左魷魚同蝦米兩個潮州大特色落米粉炒!而且炒得好乾身香口!一流~~辣酒煮花螺連煲仔上!大煲到!我地兩個人食到。第一次覺得食下酒菜會食飽😂🤣白果豬肚湯,一上黎即刻整啖湯飲下先!👍🏻👍🏻!整返個隱藏食法!加入去辣酒煮花螺個煲到滾兩滾~~~~又多樣野送酒!例牌滷水鵝!鵝片一啲都唔會過肥!點埋白雲鳳爪個隻酸醋汁。一舊接一舊。K!O!今晚碟碟都甘大碟!肥哂!夠「潮」!I like it!
今日行經旺角,枱頭一望天開始黑,望反落黎見到「心夜來潮」!
叫完野食無耐好快上齊哂野食!正~!

今晚碟碟都甘大碟!肥哂!
夠「潮」!I like it!
2019-09-30 227 浏览
深夜來潮,總會有時侯係好想打下冷食下小炒。打冷首選緊係蠔餅 $86份量好夠,蠔仔都好多。最緊要係炸到成個都脆卜卜!連中間位都脆唔係腍架😋醬滷鵝腸 $58每條腸都肥嘟嘟,每啖都食緊一堆脂肪咁,不過夠邪惡夠爽,碟底有成堆芽菜平衡返~茄子豆角醬炒豬頸肉 $88一上枱已經好香,好夠鑊氣,茄子腍腍地好入味,豆角仲保持到爽脆!豬頸肉冇得彈呀,每一舊都大大舊,入口油脂爆發,配白飯一流!泰椒啫娃娃菜 $68好似好少會係食娃娃菜煲,平時都係通菜呀芥蘭咁,點知原來娃娃菜先係大佬級呀!每條菜都索哂辣汁,直程好似打邊爐咁,依個大推!砂鍋卜卜蜆煲 $168一上枱心諗,點食得哂呀!!每一隻蜆都好大,同我地認知既卜卜蜆好唔同,而且幾乎冇乜冇開殼既蜆!除咗蜆仲有好多粉絲係底,同埋粟米、金菇、蔥、等等嘅蔬菜,好抵食!不過重點係個湯,個湯十分清甜,當全餐都係比較重口味,油膩感十足,飲返碗清湯即刻解晒漏,又可以再食過!呢度位置好就腳方便,而且裝修同座位都舒適,同一般打冷店係比較麻甩嘅形象好唔同,唯一唔好係當晚冷氣比較大。但當你深夜突然想食個蠔餅,炒個蜆,依到係不二之選。

深夜來潮,總會有時侯係好想打下冷食下小炒。

打冷首選緊係蠔餅 $86

醬滷鵝腸 $58

茄子豆角醬炒豬頸肉 $88

泰椒啫娃娃菜 $68

砂鍋卜卜蜆煲 $168

但當你深夜突然想食個蠔餅,炒個蜆,依到係不二之選。
2019-09-17
  • 砂鍋卜卜蜆煲
  • 傳統鴨蛋煎蠔餅
2019-09-29 700 浏览
小豬,將去法國比賽。她說,想吃炸蠔餅。這夜,咱倆,去旺角 - 心夜來潮。長方形的木枱木凳,襯以中式燈籠,以及饒富中國風的擺設,挺有特色的﹗ 圖文並茂的餐牌,教人看得垂涎三尺,目不暇給﹗全新系列 - 啫王之王,除了數款常見的啫煲外,還有甚麼「農家火焰魚」、「火焰燘鴨煲」等,挺有氣勢的菜式。 牙籤木盒,刻有少數民族的圖案。 趁年輕,就要盡情任性。鹹蛋黃寶寶寶$98,一碟三味。鮮魷、銀魚和雞軟骨沾上鹹蛋黃薄漿炸至金黃香脆,伙酒吃一流也﹗可惜,我等不是杜康之輩,只能以茶代酒了﹗ 傳統鴨蛋煎蠔烙$86,甫見賣相,已然知道必然脆卜卜了﹗傳統潮州餐廳多選用鴨蛋煎蠔烙,相比雞蛋,煎出來的蠔烙色澤較為金黃,味道也更為濃郁。咬一口,表層邊沿極其酥脆香口,內裏盡是鮮嫩的蠔仔。  踏入秋天,餐廳也推出煲你新品。她說,想吃豉汁啫白鱔$168。一煲的啫白鱔,份量著實不少,還有不少的支竹﹗支竹煮得十分入味,啖啖肉的白鱔肉質鮮爽嫩且彈牙,教人回味不已﹗

牙籤木盒,刻有少數民族的圖案。
2019-09-25 193 浏览
旺角區有好多唔同種類食肆但同媽媽食晚餐,都係要選擇番中菜穩陣D今晚決定同佢試試潮州菜式雖然只是閒日,但晚飯時段已經坐滿哂人好彩我地比較早到食得潮州菜當然要食鹵水點左份醬鹵六小碟有豬耳仔、豬大腸、豬腩肉、豆腐、紅腸同豬脷,可以一次過可試哂唔同口味而白果胡椒豬肚湯,豬肚食都出好新鮮,口感爽口有淡淡鮮味,而且胡椒味好濃郁飲完有暖胃既效果另外點選了黑松露鹹蛋啫煲飯用上啫煲,可保持飯既熱度而且炒飯粒粒分明而黑松露鹹蛋更加令炒飯十分香口十分惹味薑酒啫芥蘭芥蘭新鮮,只用上較嫩滑既部份食落唔會有渣, 非常好味薑酒更令芥蘭香氣撲鼻而呢度餸菜比較大份,抵食,下次可以再來
旺角區有好多唔同種類食肆
但同媽媽食晚餐,都係要選擇番中菜穩陣D
今晚決定同佢試試潮州菜式
雖然只是閒日,但晚飯時段已經坐滿哂人
好彩我地比較早到

食得潮州菜當然要食鹵水
點左份醬鹵六小碟
有豬耳仔、豬大腸、豬腩肉、豆腐、紅腸
同豬脷,可以一次過可試哂唔同口味

飲完有暖胃既效果

另外點選了黑松露鹹蛋啫煲飯
用上啫煲,可保持飯既熱度而且炒飯粒粒分明
而黑松露鹹蛋更加令炒飯十分香口
十分惹味

薑酒啫芥蘭
芥蘭新鮮,只用上較嫩滑既部份
食落唔會有渣, 非常好味
薑酒更令芥蘭香氣撲鼻

而呢度餸菜比較大份,抵食,下次可以再來

2019-09-24 70 浏览
砂鍋粥可自配海鮮料 去到旺角行完旺角中心就過咗對面食潮州砂鍋粥 第一次嚟見到個餐牌頭都大埋因為真係好多選擇 自由配搭嘅砂鍋粥 包括有膏蟹 有花甲 螺片鮑魚 等等 花多眼亂 嚟到夠大煲味道一流 每樣配料煲完粥都好有鮮味 食材新鮮 又鮮甜 跟住又點少得滷水拼盤啦 鵝片👍🏻傳統鴨蛋煎蠔烙 外脆內軟 蠔嘅味道緊緊熟考功夫 正 👍🏻炒秋葵 超野味 秋葵我嘅至愛 上枱好香份量又夠多 呢間店整體來講好好味 價錢中價 係啲座位冇咁好坐 😌👌
砂鍋粥可自配海鮮料
跟住又點少得滷水拼盤啦 鵝片👍🏻
傳統鴨蛋煎蠔烙 外脆內軟 蠔嘅味道緊緊熟
考功夫 正 👍🏻
2019-09-23 51 浏览
晚上跟朋友來一個短聚,又不想隨便吃麵便算,最好就打冷啦! 她就介紹旺角中心對面有《心夜來潮》啦! 位於旺角地鐵站D2出口步行一分鐘而已,非常方便,也很適合跟朋友晚上打冷聚舊。 幸好早點了些少,很快便座無虛席了! 懷舊手打肉餅即使平日煮飯的朋友都贊這道菜式! 牛肉味重又棯、沒渣、有鑊氣,還要用韭菜一起炒。最後這個牛肉也沒有被那拿過後的口感,推介! 炸饅頭 共有九年,芯夠熱~ 配有邪惡的煉奶! 好好味 ~ 聽朋友說這裡的粥也很推薦! 下次一定要試了! 整體食物質素、服務態度都滿意

幸好早點了些少,很快便座無虛席了!

懷舊手打肉餅
即使平日煮飯的朋友都贊這道菜式!

炸饅頭
共有九年,芯夠熱~ 配有邪惡的煉奶! 好好味 ~

聽朋友說這裡的粥也很推薦! 下次一定要試了!

整體食物質素、服務態度都滿意
2019-09-22 56 浏览
因工作關係,呢輪逢星期一都會響旺角收工,好自然會約friend出嚟呢邊食完先番屋企。旺角太多選擇,而今次就揀一間位置超正超方便,就响旺角中心正對面,平時成日經過都見到嘅食潮州嘢餐廳睇番呢張相先留意到原來呢間做到凌晨4點,超正,下次OT開通頂又多一個好選擇今次有啲特別,坐底左個老死先話我知公司臨時有事嚟唔到,一條友叫2個小菜又食唔曬,於是乎就order左一個潮𣳈砂鍋粥自己慢慢嘆。基本上只要配搭到180蚊嘅材料就可以,我就㨂左鮮魷魚,花甲王,響螺片同滑牛4款材料。雖然已經叫左小鍋,都好大鍋,絕對夠2-3大人食用,材料都好足,大大隻花甲有成10隻左右,而且好鮮甜,一條友食真係有啲浪費,下次一定再約老友嚟食多次

• 潮汕砂鍋粥
2019-09-22 46 浏览
今日夜晚同朋友喺旺角行完街,諗起好耐冇食打冷就決定去食潮州打冷,之前聽媽咪介紹話有間打冷喺旺角好好味而且坐得好舒服於是就去咗食深夜來潮,個晚係星期六七點幾,一去到就坐滿晒人,好彩佢之前有book如果唔係應該會無哂位,所以大家記住要book左先去。我哋order咗三個小炒。一個係蝦醬炒秋葵,本身一啲都唔鍾意食秋葵嘅我都比佢吸引住,秋葵本身應該冇乜味,但配埋蝦醬爆香左即刻變得好惹味,而且唔會好鹹,真係食過返尋味真係帶咗個茄子炒豬頸肉,一直以來都覺得豬頸肉好un,但覺得依度個廚師拿捏得好好,豬頸肉唔un得來仲好爽口,食埋茄子沖淡返,就唔會好似食太多肉最後order咗個心夜小炒王,非常足料:有芋頭乾,韭菜,蝦,白飯魚,真係好好味,個底仲有好多腰豆朋友果然冇介紹錯,嘢食好味之餘,仲坐得好舒服傾計一流

我哋order咗三個小炒。

朋友果然冇介紹錯,嘢食好味之餘,仲坐得好舒服傾計一流
用餐时段
2019-09-21 30 浏览
呢間係食潮州嘢嘅,最出名應該係佢個自己揀料嘅潮州粥,我之前都嚟過食過幾次,所以唔叫粥啦,一於叫下啲小炒嚟試吓。呢個炒秋葵超高質,佢送到黎嘅時候仲係啱啱整好吱吱聲。秋葵嘅份量有超多,炒得好香,味道都啱啱好,唔會太鹹。至於呢個小炒王,佢除咗有啲蝦喺度之外,仲有啲炸白飯魚、炸芋頭絲、八爪魚、腰果等等。一啖食落去有幾種口感,韭菜好爽口,以炸魚白飯魚同埋芋頭絲又硬硬地脆脆地咁,食落口感好豐富。我哋又叫咗另外一道菜,呢個係豆角茄子炒豬頸肉。啲豬頸肉一啲都唔un,加埋茄子同豆角一齊炒好夾。

2019-09-21 34 浏览
聽講過心夜來潮好多次,一直都無機會嘗試。今日即興到旺角試下先依間潮州菜先。平時潮州打冷通常係大排檔,裝修比較簡陋,但心算來潮的店面裝修古式古香。打開餐牌,除了有潮州菜,亦有不少其他大排檔菜式,絕對吾怕吾岩你胃口。招牌鹵鵝片鵝片每片厚薄均勻,沾上開胃的蒜香白醋特吃開胃,肉質鮮嫩又不膩。底下還鋪了鹵豆腐,算幾有誠意。平時一般要加錢先有鹵豆腐。白果胡椒豬肚湯從來未見過咁足料的湯,豬肚的份量多到難以置信。我懷疑自己可能叫錯左大size,於是再睇返餐牌,只有一個size,絕對無搞錯,噴賣$88。豬肚湯好夠辣,落足料,豬肚爽口好味,真心推薦大家一家要試下。炸鴨蛋蠔餅鴨蛋蠔餅超級大份,鴨蛋味香濃,蠔仔鮮甜,而且真係炸到剛好,完全不會過老。第一次甜辣醬配蠔餅食,幾夾又無咁滯。小炒王小炒王都好大份,堆到山咁高,一點都吾小。用特製醬料將芋頭絲,腰果,蝦干炒香,再加上鮮蝦同魷魚同九菜。聞落香噴噴,食落超惹味,配酒一流。

招牌鹵鵝片

炸鴨蛋蠔餅

小炒王
  • 傳統鴨蛋煎蠔餅
  • 白果胡椒豬肚湯
2019-09-20 53 浏览
今天晚上約了一個好友去晚飯,她主動提出帶我去一間一定令我滿意的餐廳。一向對食要求很高的話充滿了好奇,期待,究竟她會帶我去食什麼呢?答案揭曉原來是心夜來潮。她是一間出名沙鍋粥潮州菜館,好友真有我心,因我上一次與她到國內食了一次沙鍋粥之後讚不絶口,之後她發現心夜來潮後,立刻帶我去食,感動!我們點了一鍋膏蟹,花甲,鮮雞片和豬潤粥和麻辣蝦碌。這個自己選料的粥味道鮮甜,原隻滿滿蟹膏的蟹再加上很鮮甜的大大隻花甲,再加上滑滑的鮮雞片和黃沙豬潤,再配上又滑又不太稀的粥底,讚!另外點了這個麻辣蝦碌,味道非常惹味。蝦肉非常彈牙,蝦頭又有膏,麻辣味道剛好。好友果然是沒有介紹錯,這個餐廳的營業時間會到凌晨,地點又很方便,我肯定地說一句,一定會再來。

答案揭曉原來是心夜來潮。

同朋友飯聚,唔想食西餐就揀左食潮洲菜,呢度係旺角地鐵站1分鐘路程幾方便。8點黎到差唔多全場滿座,所以上菜時間都比較耐。<傳統鴨蛋煎蠔烙>($86)呢個都幾大份,炸得好酥脆,味道幾貼近傳統潮式蠔餅,但蠔仔就唔算多喇。<菜心炒新鮮黃牛肉>($82)今日無芥蘭所以變菜心。菜心超多汁,好新鮮,牛肉亦夠嫩,調味亦唔會太鹹,幾抵讚。<黑松露鹹蛋啫煲飯>($88)呢個飯真係好大煲,面頭有啲黑松露香,鹹蛋味就因為飯量多而差少少喇。飯粒亦比較軟,水分比較多。<椒鹽寶寶寶> ($98)基本上寶寶寶就係鮮魷、銀魚、雞軟骨。出街食小炒通常淨係食到其中一樣,好少可以一次過滿足椒鹽鮮魷同椒鹽雞軟骨兩個願望。呢度唔會太鹹,啱曬養生人士。鮮魷同雞軟骨都算爽口。呢度宵夜有折,係度飲下啤酒都幾寫意。

<傳統鴨蛋煎蠔烙>($86)

<菜心炒新鮮黃牛肉>($82)

<黑松露鹹蛋啫煲飯>($88)

<椒鹽寶寶寶> ($98)
呢度唔會太鹹,啱曬養生人士。鮮魷同雞軟骨都算爽口。

呢度宵夜有折,係度飲下啤酒都幾寫意。
2019-09-19
等候时间
30 分钟 (堂食)
2019-09-19 29 浏览
最近香港食市都注重裝修,呢間餐廳又幾特別。 古代風-好似入咗間客棧。一直好鐘意食潮州野-由其係淘水。睇完menu 真係咩都想試下,就叫左拼盤有豬腩肉,豬舌,豬耳,大腸,紅腸 仲有最愛的豆腐 佢配咗個辣椒油同醋。個人比較鐘意重口味,所以覺得未夠入味。同豬舌可以淋些好食d。豬耳好爽正吖⋯⋯嘩,黎到個陣仲好滾。 牛肉好淋,幾好食,又夠重口味。黎個又係好滾,熱辣辣。好好食,似南乳味仲有王老吉⋯⋯ 兩個人食超飽了。😂
最近香港食市都注重裝修,呢間餐廳又幾特別。
古代風-好似入咗間客棧。
一直好鐘意食潮州野-由其係淘水。
睇完menu 真係咩都想試下,就叫左拼盤
個人比較鐘意重口味,所以覺得未夠入味。
同豬舌可以淋些好食d。豬耳好爽正吖⋯⋯
嘩,黎到個陣仲好滾。
牛肉好淋,幾好食,又夠重口味。
黎個又係好滾,熱辣辣。好好食,似南乳味
仲有王老吉⋯⋯
兩個人食超飽了。😂

2019-09-15 83 浏览
琴日黎到旺角搵左間食粥既打冷檔,想黎食番個靚粥。潮汕砂鍋粥 「蟹+蝦粥」 (細)$180好大煲呀,一人食左4,5碗,好飽。入面啲蟹好新鮮,仲有膏添😋。蝦都好彈好新鮮,2個加埋啲粥好鮮甜。啲粥綿綿地,好正🤩薑酒啫芥蘭$72勁香,帶有小小酒味,啲菜好爽口,而且翠綠。用左小小蒜同辣椒炒,好好食。薑蔥啫啫田雞$90用薑蔥加蔥頭炒,爆得好香,而且田雞份量好足。肉質結實,份量都好食,食極都仲有😂蒜蓉粉絲蒸扇貝$42@1好大隻,而且洗得好乾淨,一啲沙都無。好鮮甜新鮮,粉絲吸晒啲汁,係精華呀😍。
琴日黎到旺角搵左間食粥既打冷檔,想黎食番個靚粥。

潮汕砂鍋粥 「蟹+蝦粥」 (細)$180

薑酒啫芥蘭$72