2018-06-09
收工已經攰攰哋 就算happy friday都唔係太想郁, 咁岩撞正朋友收工,一齊試下呢間台式文青小店。其實都幾多人,需要排陣隊先有檯入去食。不過都唔會話要等好耐,大約五分鐘就有位。入到去都係台式cafe嘅格局,周圍都有啲小擺設,木系風格,坐得都幾舒服。需要出去收銀處嗌餐,同店員講低枱號,佢就會送上食物。我哋嗌咗芒果綠茶同荔枝綠茶,跟餐只需要加六蚊,仲有得加椰果、蘆薈、紅豆 等等嘅材料。芒果綠茶唔算太甜,椰果粒粒都幾多, 幾好飲。友人就嗌咗呢一個胡椒豬肚定食,好似係新產品, 豬肚分量唔少,亦都有好多鹹菜、娃娃菜等等,最令我欣賞嘅係,佢竟然有白果,煮得夠淋,而且湯底呈奶白色,食到濃郁既湯頭之外,但又唔會太鹹, 不過胡椒味就唔算好重。豬肚口感爽脆,煙韌有咬口,但係分量都幾多, 滿滿嘅一碗。跟住我就嗌咗呢一個鹽酥雞扒麵配麻辣湯底, 佢嘅湯底其實都係牛肉麵嘅湯底,分別係加咗胡椒同辣椒去煮, 同埋表面亦都有啲花椒油嘅,感覺食落麻麻辣辣,但係個味又唔會好搶。鹽酥雞扒炸得非常香脆,啲炸粉唔厚, 同埋唔會炸得太乾,仍然保留到雞肉嘅嫩滑同埋肉汁。個面都幾多辣醬同麻辣油,食落都ok嘅。 不過我嗌左大辣都
需要出去收銀處嗌餐,同店員講低枱號,佢就會送上食物。
芒果綠茶唔算太甜,椰果粒粒都幾多, 幾好飲。
豬肚口感爽脆,煙韌有咬口,但係分量都幾多, 滿滿嘅一碗。
個面都幾多辣醬同麻辣油,食落都ok嘅。 不過我嗌左大辣都唔覺得好辣,可能我可以再食辣少少。
啲麵食落煙煙韌韌, 唔會煮得太淋,唔錯。
呢個鹵水拼盤分別有牛展牛肚雞翼同滷蛋,不過食完個麵,再食呢個其已經好飽。
個鹵水好似屋企煮嘅味道, 唔會好似街邊賣既咁鹹,食落都幾淋身。
兩個人兩個餐加埋兩杯特飲,仲有一個小食,埋單二百蚊有找, ok 啦。