2022-10-06
今日放假去左九龍城入貨, 順便搵左一間小型日本餐廳 ~~ 北斗食好耐冇食既日式廚師發板, 佢哋既食材幾乎每天由日本新鮮運到香港, 品質比較有保證。佢地開12:00, 我11:50己來到, 小型日式食店裝潢, 只有L型bar 枱一張, 由3O多年經驗的日藉廚師主理。午餐有2個廚師發板 ~ 北或斗供選擇, 我揀咗廚師發板~斗 ($880)。醬漬蒜頭不辛辣又爽脆, 不過紅酸蕎頭更好食, 甜酸度好正, 清腔一流。蟹膏豆腐配北海道海膽金黃的海膽上放上日本紫蘇花, 讓食客有賞心悅目之效, 很美的色澤金黃又亮澤的北海道海膽很新鮮, 甜度十足, 蟹膏豆腐嫩滑甘美, 豆腐拈少許像雪花般美的日本淡雪鹽及微甜酸芝麻醬同食, 令味道更添層次。鱲魚清湯鱲魚肉質結實帶點爽口, 清鮮, 清湯主要以淡醬油做湯底, 絕對唔會蓋咗魚既鮮甜。北海道帶子刺身帶子一開二, 厚度十足, 軟滑味鮮, 師父磨了少許柚子皮落去, 入口清香, 只拈少許壽司豉油伴食, 己很美味。火炙木魚來自九州的木魚, 魚油脂肪充足, 火炙油脂豐富的魚皮, 令魚件有炭燒的香氣, 木魚魚質油香, 口感帶點微彈, yummy紫菜拖羅廚師簡單加了少許海鹽提鮮
蟹膏豆腐配北海道海膽
鱲魚清湯
北海道帶子刺身
火炙木魚
紫菜拖羅
廚師簡單加了少許海鹽提鮮, 再輕輕火炙帶出魚油香, 魚油豐富, 拖羅入口即溶, 餘下拖羅跟脆脆紫菜一齊入口, 油香十足拖羅, 紫菜卻是香脆的, 太滿足了
鱈魚白子配柚子啫喱
白子即鱈魚精子, 精子口感幼滑, 帶點微微的粉棉, 味道唔特出, 靠的是香酸柚子啫喱、清新菊花及紫蘇花提味, 混合了柚子的酸香, 白子完全冇腥味。
茄子天婦羅
即炸起, 脆漿薄薄一片, 茄子炸得唔吸油, 入口皮層脆脆的, 內裡茄子肉卻軟腍, 加少許壽司豉油伴食便可。
原條眼光魚天婦羅
眼光魚來自千葉縣, 我都係第一次食, 師父炸前只了加少許海鹽及青檸汁提鮮, 眼光魚炸得非常脆口, 連頭、骨都可以食埋, 魚肉卻嫩滑 juicy, 可能內存魚汁豐富, 頗鮮味的小魚。
希靈魚天婦羅伴沙律醬、木魚絲、櫻花蝦
熟左既希靈魚肉質比較結實, 配上醒胃甜酸沙律醬、香口木魚絲及櫻花蝦, 很有層次的味道, 吃罷乜油膩感都冇。
魷魚天婦羅
鱿魚片彈口得黎不失軟滑, 只加了少許海鹽提味, 很鮮味。
火炙海胆伊勢海老
海胆及龍蝦肉略略火炙, 北海道海膽甘甜, 入口即溶, 龍蝦肉熟的部份好彈牙, 爽甜多汁, 半刺身狀態的龍蝦肉卻是嫩口的, 甜滑, 龍蝦兩食
木魚魚籽湯飯
木魚湯同鰹魚湯味道很相似, 煙燻過嘅木魚做湯底, 令魚湯帶出一種獨特嘅香氣, 要來做湯飯一流。
靜岡蜜瓜
今餐廚師發板以香甜多汁的靜岡蜜瓜結尾。
呢間小店整體食物質素不錯, 簡單美味, 可能食材每日從日本新鮮運到, 師傅唔會加太多的調味料烹調, 食嘅係本身食材嘅味道。