2017-10-04 239 浏览
無圖,純分享台風,由一開鋪支持到而大約五年。濃味魚介湯底,彈牙嘅麵,半肥瘦叉燒,啱啱好嘅溏心蛋。每件食材都好基本但又做到好出色。加上份量啱哂男仔。每次食完都有好飽肚,好滿足嘅感覺。到而家都至少一個月去一次。台風一開鋪有二位日本師傅。兩三年前開左旺角漁場台風,其中一位日本師父到旺角駐場;而荃灣店變左由馬場先生加一位新師傅主理。水準一直都可以維持。直至上星期一九月廿五日。當日馬場先生休假,主理係兩位新師傅。但係,煮出來賣相同之前差不多,但食落根本唔完全係兩回事,水準差勁。麵: 仍食得出有䶨水味魚介湯: 似加左水,十分淡味叉燒: 切得太厚。十分瘦,無用半肥瘦肉。十分「鞋」口溏心蛋: 入面係八成熟的!食完,覺得好唔妥,同店員反映。但佢完全無正視以上問題,感覺上也唔打算同師傅反映。比著係一開鋪果幾年,店員一定會直接同師傅反應,師傅也會即時聽意見。我問店員,其實係咪轉左老闆?店員話唔係。但馬場先生放假,又點會任由食物質素下降到咁嘅地步?有無人會係馬場先生放假時控制質素?又有無人會了解同回應客人意見?一切都係有關質素同管理問題。由分拆漁場台風開始衍生,而除左二位日本師
無圖,純分享

麵: 仍食得出有䶨水味
魚介湯: 似加左水,十分淡味
叉燒: 切得太厚。十分瘦,無用半肥瘦肉。十分「鞋」口
溏心蛋: 入面係八成熟的!

一切都係有關質素同管理問題。由分拆漁場台風開始衍生,而除左二位日本師傅一直都無人可以完完全全傳承到佢哋嘅技藝;但同時又無人去檢視新師傅的情況同質素。問題至今就浮面,但已經嚴重地影響食物質素。

最後,決短期內都唔會再食。
2017-09-25