2017-06-21 229 浏览
常常在新蒲崗打滾的我也留意不到呢度有間玫瑰餐廳,聽一個住喺呢頭附近的朋友講,來過打邊爐,嘢食係唔錯的,今晚大家屋企到冇飯開,於是擇日不如撞日就一齊食飯。見到菜牌有一個$198嘅龍蝦拼盤,見到龍蝦呢個字眼就馬上雙眼發光嘅我,當然係立刻指定要點呢個餐,大家對於呢個價錢同份量之間嘅關係都好有懷疑,但係上菜之後見到個龍蝦拼盤堆砌得好靚仔,而且好多海鮮,睇落去都好豐富,又有蝦,又有蟹、蜆,仲有鮑魚!夫復何求?老公都好比面收工馬上前來陪我地兩個食飯,佢來咗之後我哋仲叫咗手切肥牛,粉絲、金菇......本來仲想試吓呢度嘅不見天,但係太好賣已經無了。店員放低湯底之後提醒我哋可以先飲湯,等上菜之後再烚配料,個湯真係一試難忘,好好飲,入口充滿龍蝦嘅鮮味,而且比想像中濃郁!龍蝦已經幫你開咗邊,雖然呢隻龍蝦唔係平時嗰啲大大隻啖啖肉的龍蝦,但係用$200包一隻小龍蝦,有幾啖龍蝦肉食下都真係算係抵玩!風度翩翩嘅老公讓我地兩個女人一人一隻鮑魚,用湯底煮左一陣,鮑魚入口之後更加鮮,而且幾好𡁻口。食得出幾隻蝦都好新鮮,因為啲肉質係好firm好大彈牙,又有鮮蝦味。本來在外面打邊爐嘅配料之中對雞件係有所防備嘅,因為一係就好
本來在外面打邊爐嘅配料之中對雞件係有所防備嘅,因為一係就好新鮮,一係就好梅,而後者係比較常發生,但係朋友之前去食個醉雞鍋,話啲雞好正,所以佢點名要叫雞件,試咗之後真係冇失望,一碟雞件好似有七八件 ,而且幾厚肉,肉質夠彈牙,好鮮雞味,仲要只係$45,值得一讚。
本地手切肥牛,睇相都知道超正,手切本地肥牛本來就係一個冇得輸嘅火鍋配料項目,食晒成碟之後覺得唔夠喉,好後悔無叫大碟!下次來一定要叫大碟!
不得不試呢度嘅韭菜餃!係佢哋自己包的。用左勁多韭菜包成,咬落去十分之香,啲韭菜多到傾巢而出,配合鮮肉肥美嘅肉汁,仲有鮮美嘅龍蝦湯底,人間極品!
最後真係要讚一讚佢個超大碟粉絲,只不過係$10 ,唔好講笑,真係抵過喺出面自己買一包來食(仲要唔使浸),佢啲粉絲係多到我哋一人食咗一碗仔之後,我話「幾抵食喎,$10咋! 」我朋友先話我知我哋只不過係食咗3分之一左右!

打緊邊爐之時聞到附近幾枱有嘢食上菜都傳來陣陣香味,下次過來可能要試吓呢度嘅小菜。總體來講,侍應都係叔叔們,但係都幾殷勤細心,二啲嘢食又真係好抵,我哋三個人都係total食咗四百幾,好飽。