2017-04-16 121 浏览
在飲食網絡紅人口中聽過幾次這家小菜館,今次終於有機會一行4人來到,叫幾味小菜,順道慶祝其中一個生日。冰鎮鮑魚 時價$260/4隻對於海鮮既時價我沒有concept,但同行朋友說這個價位是差不多。鮑魚處理得非常乾淨,用冰鎮著奉桌,保持到鮮味和爽口既口感,而且size也不細。奄仔蟹蒸糯米飯 時價$240繼續係對價錢無concept既海鮮,整之前老細係缸度拎左隻蟹出黎話呢度到一斤,朋友幾個一齊話OK隻蟹就拎左入廚房。奄仔蟹有超多蟹膏,可以食到既肉反而唔多,糯米飯略有點淡,靠少許蔥花調味有點單調。金牌金字塔 $108呢個係我一入店見到醬上既相已經好想叫,因為個樣好得意。菜館用一個香薰座原理既盅上菜,下面仲有蠟燭點著保溫。金字塔由一層一層肥瘦肉既薄片砌成金字塔狀,內裡包裹著濃味既梅菜豬肉粒,而且好多汁。慢慢用刀打對角切開後就會見到餡係入面瀉出黎,好壯觀架其實,同埋薄既肥豬肉係入口即融,好正。滋味金磚皇 $88這是一個素食既菜,是用豆漿加上蛋漿煮成的金磚狀,再在其中加這入九菜碎。豆腐入饌大家都怕伏,不過呢個金磚加上豆漿後好似變得更Firm,口感增加。金磚外圍淋上像茶記常遇到的芝士汁,送飯一流,不
冰鎮鮑魚 時價$260/4隻
奄仔蟹蒸糯米飯 時價$240
金牌金字塔 $108
滋味金磚皇 $88
這是一個素食既菜,是用豆漿加上蛋漿煮成的金磚狀,再在其中加這入九菜碎。豆腐入饌大家都怕伏,不過呢個金磚加上豆漿後好似變得更Firm,口感增加。金磚外圍淋上像茶記常遇到的芝士汁,送飯一流,不過材料非常簡單$88可以便宜一點點。
脆皮牛腩 $128 ,呢餅$128既牛腩,份量唔多其實同我平時早餐會牛腩河差唔遠。不過牛腩這個做法第一次遇上,炸粉coat住既外皮炸到卜卜脆,牛腩又未太乾身。不過有點食唔慣這種無汁既牛腩既做法,是有趣的,唔怕慣可以一試。

總括而言,這裡有好多小菜是我平時係深水埗、沙田、旺角既小菜館都未有機會遇上,都是新鮮特別的,只是價錢有點點偏高而已。
2017-04-09
庆祝纪念