2023-05-06
第一次係駱駝漆食飯,通常行街行得多,但係未試過係到食野,呢排好似開多左好多間餐廳,花膠雞米線聽落好似吾錯,加上我哋入去前都坐滿左半場,應該都吾錯🤤🤤所以我哋就試吓。坐係到食既時候都幾多人幫襯,一路有人入黎食,睇黎生意都吾錯。第一次黎食既話,必須要試吓佢哋既招牌花膠雞米線,講得招牌肯定係做得最有信心既餐點。上檯睇落已經好好賣相,雞件都有一定份量,第一啖應該要飲湯先,湯底清甜好味,係飲得出雞既味道,吾係人工既味道,飲完喉嚨都好舒服。花膠有幾件,係有厚度果種,吾係平價魚泡果種既花膠,呢個價錢黎講,性價比都好高!雞件係我哋平時食到既雞,吾係果種為了食落香滑既過份醃製既雞件😌呢個已經好加分,因為滑雞雖然食落滑口,但係食得多調味料,對身體唔好。成個花膠雞米線食落覺得好自然,唔會落過多嘅調味料,係食返佢哋嘅原味,但係又唔會話冇味道,係天然嘅味道加鹽調味嘅感覺。所以最後我飲埋成碗湯都唔覺得好口渴。朋友呢個係藥膳黃酒花膠雞米線,湯底相對比較濃味,但係有濃厚嘅藥材味道,不過佢本身就鍾意藥材嘅味道,加埋黃酒,食落暖身。呢個係香草雞翼(香草牛油)炸得好香脆,加埋上面嘅醬汁食落好match,價錢雖然略高,但係食
呢個係香草雞翼(香草牛油)炸得好香脆,加埋上面嘅醬汁食落好match,價錢雖然略高,但係食落都好好味😋
我覺得今次喺工廠大廈裏面食飯嘅經歷都唔錯,雖然觀塘都好多工廠大廈入邊有餐廳,但係都比較少啲,仲可以行街又有得食嘅工廠大廈。