18.6K
hkoverfood
2025-04-16
5K 浏览
关注
招牌花膠滑雞濃湯米線招牌花膠雞米線 ($68)湯底用咗好足料嘅三黃雞熬煮,花膠同雞肉嘅鮮味,湯底濃郁又清甜無味精。另外,雞肉十分鮮嫩,唔係雪藏雞,加$10仲可以轉雞髀,雞髀肉質更鮮嫩豐滿!仲有4,5塊花膠、爽口木耳、甘香蟲草花,$60幾蚊真係性價比十足!最尾仲成碗湯飲曬!🌟 評分: 8.5/10酸菜魚米線 ($68)魚片鮮嫩,酸菜帶少少微辣,湯底酸酸甜甜非常開胃,好啱鍾意酸嘅朋友。米線軟硬適中,有少少彈牙,吸收了湯汁的味道,口感一流!🌟 評分: 8.5/10金磚豆腐 ($42)金磚豆腐外脆內嫩,外皮好金黃酥脆,豆腐十分軟滑,口感相當豐富,仲有椒鹽嘅香味,真係好值得一試!新鮮出爐熱辣辣,差唔多枱枱都叫呢款小食,十分推薦!🌟 評分: 9/10凍柚子蜜 ($12)清新解膩,柚子的香氣十足,甜度適中。🌟 評分: 7.5/10🎖️整體評分🎖️ ❤️ 味道: 8.5/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 9/10 📍雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室查看更多
金磚豆腐
招牌花膠雞米線
miss 123
miss 123
2025-09-23
关注
【🐔雞駅花膠雞米線專門店 (駱駝漆大廈)|🍜淮山雞麵食極都唔厭】.呢間雞米線店係我近期熱愛,佢哋係觀塘有幾間分店,今次去到駱駝漆分店,因為係一樓,行一層樓梯就到達,免卻咗等電梯嘅時間。.🌟肥牛胡椒湯米線有木耳豆腐皮等配菜,胡椒味香又不會太刺鼻,肥牛牛味香,驚喜位係牛脂部分唔算多,食得輕鬆!.🌟沙薑雞濃湯淮山麵沙薑雞用碟另上,有粒粒青瓜伴碟,方便與朋友開心「些牙」,雞仍然滑溜,沙薑汁令雞更惹味。淮山麵是我最愛,麵質爽口彈牙又有益!.🌟金磚豆腐想食炸物又想健康,炸豆腐就合晒我心意,皮炸得金黄,完全無改錯名,豆腐係極之軟滑,不經不覺食晒成碟。.🐔雞駅花膠雞米線專門店 (駱駝漆大廈)📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室(建議避開等𨋢人潮,行樓梯上)🚇觀塘站B出口.查看更多
slackoffatwork
觀塘駱駝漆人氣花膠雞湯米線
slackoffatwork
2025-09-18
关注
一來到就見到長長嘅人龍,果然名不虛傳🧑‍🤝‍🧑👀胡椒花甲粉湯底食落香濃 🌶️🦪 花甲新鮮啖啖肉彈牙,粉絲吸晒湯底嘅精華,味道豐富又爽口 🍲🍜 湯底胡椒香味微微刺激,幾惹味 🔥👌藥膳黃酒花膠雞湯淮山麵香氣濃郁 🍶🐓 麵條滑溜吸滿濃郁湯汁,每啖都暖笠笠又滋補養生 💪🥢胡椒孜然雞翼炸至金黃香脆 🍗✨ 外皮酥脆孜然同胡椒香氣均勻,配大量白芝麻口感層次豐富 🤤🌰手拍青瓜清爽又夠開胃 🥒❄️ 食落解膩,夾炸物或咸味夠balance 😋💥#觀塘#觀塘美食#雞駅#花膠雞湯米線#hkig#hkfoodie查看更多
ykykykyk
2025-09-17
ykykykyk
2025-09-17
关注
🍜 椰子雞米線:椰香好濃 🥥,雞湯清爽唔油膩,飲落舒服 😌,雞肉又滑又嫩 🐔,啱晒唔想食得太重口味嘅日子。配杯少甜凍檸茶 🍋🧊,清新解膩!🌶️ 口水雞擔擔麵:用咗上海麵,煙韌掛汁 🍝,花生醬香濃又惹味 🥜,辣得啱啱好,配凍檸檬梳打 🍋🥤又解渴又夠氣!🧈 金磚豆腐:炸得香脆卜卜,仲有少少椒鹽味 🧂,食落好有層次。🪑 店舖雖然唔大,但灰黑色重工業風格簡潔有型 🖤,坐低食個快餐都幾舒服,係返工放lunch或者放工想食啲簡單嘢嘅好選擇 👍。查看更多
+ 2
HSY1022
米線出色
HSY1022
2025-09-14
关注
呢間米線店既米線質感出色🤣 彈牙有嚼勁,同普通米線唔同,唔怪之咁多人排隊✅ 招牌花膠雞米線:湯底濃郁鮮甜,真材實料。個雞都好嫩滑,油脂分布均勻,花膠份量多;建議加$10轉雞髀肉✅ 蜜糖雞翼芝士竹崙米線:鹹甜交織,雞翼表面炸過脆卜卜,芝士竹崙都好大舊✅ 麻藥蛋:香麻油味十足,溏心效果十足,必點小食!飲品方面,檸檬薏米水都推!口感清新解膩,酸甜平衡,與濃味米線簡直是絕配。記得早啲嚟拎位,但出餐好快,所以唔使等好耐都得查看更多
+ 3
fatchubellyy
觀塘人氣雞湯米線🍜
fatchubellyy
2025-09-10
关注
#fatchubelly觀塘📍雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)💥椰汁雞湯米線湯底好香椰汁味飲落好清甜 必叫呢個湯底雞肉份量都唔少雞肉好滑溜 一啲都唔鞋雞皮亦好爽彈米線質感好正 軟硬度岩岩好😍💥酸菜魚米線湯底唔會好油酸酸辣辣 好惹味每片魚片都好厚 仲有好多唔同嘅配料 整體非常豐富 可以試下~💥芝士年糕岩岩炸起 熱辣辣❤️一咬芝士就爆晒出黎🤣💥麻藥蛋係浸左喺醬汁入邊嘅半熟蛋味道鹹鹹甜甜配搭米線一絕雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室查看更多
FaiLo80
觀塘放工快閃之選!雞駅花膠雞米線湯底飲到底都唔口渴
FaiLo80
2025-09-04
关注
久唔久就醒起要食碗花膠雞米線,今次放工近近地去咗觀塘工業區「雞駅」搵食,果然無令人失望!幸好早到一步,晚市一到真係會瞬間爆滿。今次重點試咗佢哋嘅滋補系列,首推藥膳黃酒花膠雞米線,一上桌已經聞到好香嘅黃酒同藥材香氣。湯底金黃醇厚,飲落好順喉,帶有淡淡回甘,絕對真材實料。花膠大大件,煮得腍滑又彈牙,充滿骨膠原嘅口感;雞肉亦非常嫩滑,吸盡湯汁精華,每一啖都係享受。成碗食完成個人暖笠笠,好滿足!另一碗招牌花膠雞米線同樣出色,相比藥膳湯底更清甜,更能突出雞湯同花膠嘅原汁原味,唔鍾意藥材味嘅朋友可以揀呢款。小食方面,黑松露醬薯條絕對係驚喜之作!薯條即叫即炸,熱辣辣兼極之香脆,粗身有口感。重點係個黑松露醬,真係落足料,松露香氣極之濃郁,每一條薯條蘸滿醬汁,滋味無窮,邪惡但停唔到口。整體而言,雞駅食物質素高,用料十足,難怪成為區內人氣長龍店,絕對會encore!查看更多
花膠雞米線
KathyLcm
❤️駱駝漆大廈必食餐廳❤️
KathyLcm
2025-09-04
关注
雞駅位於觀塘駱駝漆工廈,是一間性價比極高的餐廳,主打雞湯配搭的創意湯粉麵,環境簡潔舒適,出品有驚喜🫶🏻小食方面:蟹肉忌廉薯餅,外層煎得金黃酥脆,內裡薯蓉綿密,蟹肉鮮甜,配上忌廉醬汁香滑濃郁,口感層次豐富🤟🏻主食:❤️胡椒豬肚湯雞米線,湯底香濃帶微辣,胡椒味突出但不嗆喉,豬肚爽口無腥,雞肉嫩滑,米線吸收湯汁後更添風味,整體暖胃又夠味✨❤️招牌花膠雞粉絲,則以濃厚雞湯為基底,花膠滑嫩富膠質,粉麵順口,湯頭鮮甜,滋補又不油膩✨❤️飲品方面,凍檸檬薏米水,清爽解膩,薏米香氣自然,檸檬酸度適中,非常適合搭配濃味湯麵✨雞駅食材新鮮,湯底出色,性價比高,是觀塘工廈區不可錯過的隱藏美食。查看更多
胡椒豬肚雞米線
椰子雞米線
Hkeatwhatho
長期排長龍花膠雞米線
Hkeatwhatho
2025-08-31
关注
觀塘駱駝漆小店我經過幾次,都好多人排隊,今次終於嚟食🤪主打花膠雞米線,仲有唔同小食🔸招牌花膠雞湯米線🔸藥膳黃酒花膠雞米線都幾足料,花膠有幾嚿,雞肉都幾嫩😛招牌嗰款嘅湯底比較清甜,黃酒嗰碗嘅酒味都幾出,可以睇吓自己鍾意食咩口味~米線軟硬程度適中,配埋啲湯底好夾~🔸 燒豬頸肉小食都有幾多款,呢款豬頸肉燒得幾Juicy,而且口感都彈牙🍴雞駅花膠雞米線專門店📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座1樓I室查看更多
Keilwk
最正係個湯🔥真·雞湯鮮甜
Keilwk
2025-08-16
关注
觀塘駱駝漆呢間雞米線小店,認真有料到🤤最正係個湯🔥真·雞湯鮮甜,飲得出無落味精,飲晒碗都唔口渴,夠晒健康🤤姫松茸竹笙花膠雞米線 $75胡椒豬肚雞米線 $60兩碗都轉咗雞髀同淮山麵,雞髀大件肉滑,咬落肉汁豐富👍🏻淮山麵夠彈牙,口感有啲似米粉,吸晒湯底好味😋胡椒豬肚雞個湯,胡椒夠香,豬肚好淋好入味🤩姬松茸竹笙花膠雞就清潤,菌香同膠質都夠💖配埋個麻藥蛋,糖心蛋切開,流心蛋黃混住麻油同芝麻香,簡直絕配😍收工或者lunch嚟呢度,食完滿足又飽肚,舒服!🤭查看更多
Richard1Chan
工廠大廈隱世小店,可以一試
Richard1Chan
2025-08-14
关注
朋友介紹去,第一次去,真的不認識在觀塘工廠大廈中有這隱世小店。搭電梯排長龍,有人帶路行樓梯快好多。去到朋友話非常幸運不用排隊等候,剛好只剩一張枱,急急坐下。小店坐位比較迫,對面吉位都要坐滿(小店特式),不停有人埋單走人也不停有人入座,又有手機落單👍 (後來查番小店確不少,在同區共有三間店舖)。一定要叫的招牌花膠雞米線,另外叫沙薑雞飯+罐裝可樂(+$8)。招牌花膠雞米線,渴一口湯,熱辣辣有膠質感,花膠算唔少,都不算细嚿,雞肉都算多及肉質唔錯,可以一試。沙薑雞飯,雞肉亦不算少,但肉質韌咗d,平平,有唔錯的半隻半生熟溫泉蛋添,另個人覺得個沙薑汁就調得唔錯,凍飲可樂價錢有別於一般+$3或$5略貴少少。整體來說,可以一試。工廠大廈地方整潔,店內也地方清潔。查看更多
le chaton
工廈好味花膠鷄
le chaton
2025-08-09
关注
去官塘駱駝漆大廈睇野。經過呢間米線店。真系排哂長龍,望下個menu,原來好抵食。一於跟隊排。🐓 招牌花膠雞米線一大碗有好多花膠、雞件,雞湯底夠濃郁鮮甜,雞夠滑嫩,配料有蟲草花、木耳等⋯米線份量夠又滑。好足料好味。金磚豆腐 豆腐外脆內嫩,帶有小小椒鹽味,一口一件,唔覺意就食哂🐔 藥膳黃酒花膠雞米粉 香濃藥膳香帶有淡淡黃酒味,花膠夠大舊,煮到好腍,三黃雞肉夠滑,索曬啲湯汁好入味。個米粉吸曬啲精華,啖啖都系藥膳同酒香,好足料,抵食。**總結:性價比夠高。查看更多
Vic Pascaliz
世一花膠雞米線
Vic Pascaliz
2025-07-31
关注
响網上睇到有人介紹响觀塘非常出色嘅米線專門店,就趁有空閒時去試吓。店面唔算好大,我四點幾過去就唔使等位。第一次嚟當然點佢個招牌花膠雞米線,加多10蚊雞轉雞髀。一如既往,麵嚟到第一時間就試個湯得唔得。呢個雞湯可以話有驚喜,雞味濃郁,而且清甜,比起拉麵果種雞白湯更濃郁,絕對係我想要嘅味道。加上花膠,感覺好滋補養生。雞脾好嫩滑,冇雪味,食落好新鮮,如果無骨嘅話就更加perfect🤣。米線有口感同彈性,同出面食嘅有啲唔同,麵身比較幼,我幾鍾意呢種口感。呢個米線暫時食過咁多間嘅No. 1,下次要試吓佢其他款式嘅米線同小食,尤其佢有個花膠雞煲翅配飯,相信都會有驚喜。查看更多
JK_JessieKim
排隊都值得再食
JK_JessieKim
2025-07-27
关注
米線關注組都好多人推介,但我成日都見到要排隊, 加上駱駝漆大廈🫕藥膳黃酒花膠雞米粉 $72  🫕一上枱就聞到濃濃藥膳黃酒香✨ 湯底用黃酒同藥材一齊熬煮,飲落順喉又暖胃💯 花膠咬落爽滑彈牙,雞肉嫩滑得黎仲吸晒湯汁精華,可以叫米粉或米線,其實米粉掛湯更加好~ 食完成個人~ 㷫烚烚! 好爽🥰  🫕胡椒豬肚雞米線 $68  🫕豬肚處理得超乾淨,完全冇異味👍 胡椒湯底辛香夠喉,飲完成個胃即刻舒服晒~ 雞肉份量足,仲有埋爽脆雲耳同蟲草花,口感豐富到爆🎉  🫕燒豬頸肉 $58  🫕即外層微焦脆口🔥,內裡juicy到爆汁!燒烤醬甜甜地,配埋爽彈肉質,食到停唔到口~所以結論是... 排隊都值得再食... 個黃色的雞金湯... 令人回味~ 查看更多
charlie0228
花膠雞米線控必食必食😋
charlie0228
2025-07-24
关注
【美食篇】。 𝕂𝕨𝕦𝕟 𝕋𝕠𝕟𝕘✨嚟觀塘梗係要食人氣花膠雞米線🍜🤤藥膳黃酒花膠雞米線🍜藥膳味好濃郁,有紅棗,杞子亦有浸浸酒嘅香味飲啖藥膳湯成個身都暖笠笠☺️花膠同雞份量好足,大大件又軟腍腍一啲都唔韌#想補身一定要食藥膳花膠雞😊椰子🥥雞米線🍜椰子味都好濃郁,湯底好清甜一點都唔油膩梛子🥥片好爽,雞滑捋捋大大件好好食#喜歡梛子🥥雞的必定要來試🤤米線🍜真係好好食🤤滑捋捋又彈牙😋#米線控必食#排長龍也是常識吧😁查看更多
+ 2
椰子雞米線