2014-09-17 3392 浏览
難得既休假 決定約埋中同一齊去 魂 一行三人等左10分鐘左右就有位鋪頭入頭唔算大 大概只能坐十幾人而我同朋友就坐系吧枱位置~魂只提供四款拉麵 分別為 「魂」「火魂」「太極」「青龍」而身為墨魚控既我一見到墨魚汁就直接揀左太極碗麵黎到 果然麵如其名豬骨湯同墨魚汁形成個太極形狀賣相滿分值得一提既系上面既蟹膏 將佢同成碗湯混和左之後 令鮮味直接提升左幾倍 (去板長都食開蟹膏壽司絕對系師傅既心思所在 亦同太極依碗海鮮味較濃既拉麵配合由於麵既硬度,湯既濃度都可以自己揀,所以唔怕唔合自己口味~而我就揀左中麵同濃湯~魂既麵條系較為卷曲既類別, 所以掛湯能力十分之好一夾入口到, 即使無用湯羹仍然啖啖湯完全配合到太極既墨汁蟹膏精華湯底另外我地追加左竹筍試下 ~  略帶酸味 加上微凍 於食麵前食十分開胃~最後建議大家唔好叫汽水飲~ 一黎魂既拉麵份量幾足 飲完汽水可能會食唔哂 ~ 二來佢有凍水供應 配合濃味拉麵絕對比汽水來得好(y) 甚至你可以飲哂佢d湯xD 最後會有個「魂」字系碗底 好有成功感架~總括而言,魂系一個正宗既日本拉麵鋪,絕對值依個價。(89太極+13筍干)
難得既休假 決定約埋中同一齊去 魂
一行三人等左10分鐘左右就有位
鋪頭入頭唔算大 大概只能坐十幾人
而我同朋友就坐系吧枱位置~

魂只提供四款拉麵 分別為 「魂」「火魂」「太極」「青龍」
而身為墨魚控既我一見到墨魚汁就直接揀左太極
太極
碗麵黎到 果然麵如其名
豬骨湯同墨魚汁形成個太極形狀
賣相滿分
成碗既精華 - 蟹膏
 (去板長都食開蟹膏壽司
絕對系師傅既心思所在 亦同太極依碗海鮮味較濃既拉麵配合

由於麵既硬度,湯既濃度都可以自己揀,所以唔怕唔合自己口味~
而我就揀左中麵同濃湯~

魂既麵條系較為卷曲既類別, 所以掛湯能力十分之好
一夾入口到, 即使無用湯羹仍然啖啖湯

完全配合到太極既墨汁蟹膏精華湯底
追加竹旬
另外我地追加左竹筍試下 ~
略帶酸味 加上微凍 於食麵前食十分開胃~

二來佢有凍水供應 配合濃味拉麵絕對比汽水來得好(y)

2014-09-09
太極